środa, 9 grudnia 2015

Szpinakowe naleśniki z serkiem wiejskim i granatem

W tej wersji naleśników najlepsze wrażenie robią kolory. Zielony szpinak w połączeniu z czerwienią granatu i bielą serka - to właśnie to !


Składniki:

  • 2 szklanki odmrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • opakowanie serka wiejskiego
  • owoc granatu
  • olej

Przygotowanie:

Łączymy szpinak z mąką rozbełtanymi jajkami, mlekiem, wodą i solą. Wszystko miksujemy za pomocą blendera na jednolitą masę. Naleśniki smażymy na bardzo mocno rozgrzanej patelni. Ja początkowo dodaje na nią odrobinę oleju - lecz później, gdy patelnia jest już wystarczająco rozgrzana nawet nie jest on potrzebny aby usmażyć naleśniki. Usmażone naleśniki zwijamy wg uznania w trójkąty lub ruloniki. 




 Pokrywamy je serkiem wiejskim i posypujemy pestkami granatu. Aby szybko wyłuskać pestki granatu warto przeciąć go na pół, a następnie uderzać w jego skórkę nad miską wałkiem lub tępą stroną noża.

Smacznego! :)








1 komentarz: