niedziela, 29 listopada 2015

Sernik z masą krówkową i solonymi orzeszkami

Połączenie słonego smaku orzeszków ze słodkim smakiem masy krówkowej oraz czekolady może się wydać zaskakujące. Zachęcam was jednak do spróbowania, ponieważ to zestawienie bardzo dobrze ze sobą współgra. Mnie osobiście ten sernik przypomina trochę baton snickers :)


Składniki:

  • 250 g ciasteczek Petit Beurre
  • 150 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 250 gram serka mascarpone
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 budyń waniliowy
  • puszka - 400 g masy krówkowej
  • 150 g solonych orzeszków
  • polewa czekoladowa do ciasta
  • sól 
Przygotowanie:

Za pomocą blendera rozdrabniamy ciasteczka, tak aby miały konsystencję piasku. Dodajemy do nich 2 łyżki kakao. Roztapiamy masło i mieszamy z ciasteczkami.  Tortownicę (23 cm) wyścielamy papierem do pieczenia. Spód tortownicy wykładamy masą ciasteczkową i wkładamy na około 30 minut do lodówki. 




4 żółtka ucieramy mikserem z 3/4 szklanki cukru.  Zwalniamy obroty miksera  i dodajemy po jednej łyżce twarogu sernikowego. Następnie dodajemy po łyżce mascarpone. Nadal miksując wsypujemy do masy budyń waniliowy oraz 2 łyżki masy krówkowej.  Na koniec ubijamy pianę z białek i łączymy ją z masą serową delikatnie mieszając łyżką.  Masę przekładamy do tortownicy i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 40 minut. Po tym czasie uchylamy lekko piekarnik i pozostawiamy w nim sernik aż wystygnie. 





Gdy ciasto wystygnie podgrzewamy resztę masy krówkowej w kąpieli wodnej. Przelewamy ją na wierzch sernika. 

Na suchej patelni prażymy orzeszki, dodatkowo posypując je solą - dla jeszcze większego "podkręcenia" smaku. Posypujemy nimi masę krówkową. 

Wierzch dekorujemy czekoladową polewą do ciasta.

Smacznego ! :) 






wtorek, 24 listopada 2015

Sakiewki z papieru ryżowego

Jadalny papier ... :) Mowa oczywiście o papierze ryżowym! Tym razem nie jako składnik sajgonek, lecz podany na surowo w formie smakowitych sakiewek. Efektowne i pyszne i syte danie!


Składniki:

  • 18 arkuszy papieru ryżowego
  • 18 krewetek (np. Vannamei)
  • 1 marchewka
  • 1/2 zielonego ogórka
  • kiełki rzodkiewki
  • 4 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g makaronu ryżowego
  • sos sojowy
  • natka pietruszki (suszona lub świeża)
  • szczypiorek
  • sól 

Przygotowanie:

Krewetki podsmażamy przez parę minut  na maśle wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz natką pietruszki. Delikatnie solimy do smaku. 



Marchewkę i ogórka obieramy ze skórki i kroimy na paski (przydatny jest w tym celu nożyk do warzyw lub nożyk do krojenia sera). Makaron ryżowy zalewamy gorącą wodą. Gdy zmięknie mieszamy go z dwoma łyżkami sosu sojowego.


Wlewamy na talerzyk wodę i zamaczamy w niej arkusz papieru ryżowego przez parę sekund. Gdy zmięknie rozkładamy go na desce i na jego środku układamy trochę makaronu, jedną krewetkę oraz paski marchewki i ogórka. Na koniec dodajemy kiełki rzodkiewki.



Papier ryżowy zawijamy ku górze, tworząc w ten sposób sakiewkę. Zamykamy ją wykałaczką. Górę sakiewki przewiązujemy szczypiorkiem. Można je podawać z sosem sojowym, sosem imbirowym lub sosem słodko ostrym.





Smacznego! :)


niedziela, 15 listopada 2015

Jaglana tarta z serem i cukinią

Dzisiaj chciałabym wam przedstawić zdrowszą alternatywę dla tradycyjnej tarty. Zdrowszą - bo jej spód zrobiony jest kaszy jaglanej. Ostatnio ten rodzaj kaszy wraca do łask, a to za sprawą swoich właściwości. Mówi się, że ma ona mało skrobi, a za to dużo dobrze przyswajalnego białka. Jest lekkostrawna, nie uczula i nie zawiera glutenu! Smaczna i sycąca!  Zatem do dzieła ! 


Składniki:

spód:
  • szklanka kaszy jaglanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki zielonej pietruszki
  • 2 łyżki parmezanu
  • łyżeczka soli
  • masło (do wysmarowania formy)

reszta:
  •  250 g sera białego (np. capreggio)
  • 3 jajka
  • 180 g śmietany 18 %
  • cukinia
  • pomidorki koktajlowe
  • oliwa
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • bazylia suszona
  • czosnek granulowany
Przygotowanie:  

Kaszę płuczemy, a następnie gotujemy na małym ogniu w dwóch szklankach wody z dodatkiem łyżeczki soli. Gotujemy ją do momentu aż wsiąknie całą wodę. Następnie, gdy kasza ostygnie dodajemy do niej 2 jajka, 2 łyżki mąki, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki oraz 2 łyżki parmezanu. Wszystko mieszamy. Formę do tarty (ja użyłam takiej o średnicy 26 cm) wysmarowujemy masłem i wkładamy ją kaszą. Spód pieczemy około 30 minut w temperaturze 200 stopni (z termoobiegiem).





Cukinie kroimy w plasterki. Obsmażamy ją na odrobinie oliwy.  Trzy rozbełtane jajka łączymy ze śmietaną solą, pieprzem ziołowym, bazylią i czosnkiem granulowanym.  Masę wylewamy na ostudzony jaglany spód. Ser kruszymy i wysypujemy go na masę. Następnie układamy na wierzchu cukinie i pokrojone w plasterki pomidorki koktajlowe. Całość pieczemy w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego ! :)



niedziela, 8 listopada 2015

Śledź z żurawiną

Chciałabym się dzisiaj podzielić z wami bardzo prostym i bardzo szybkim przepisem na śledzika :) Przygotowanie go zajmie max 10 minut!


Składniki:
  • 8 matjasów
  • 1 czerwona cebula
  • 100 g żurawiny
  • olej
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty 
  • pieprz mielony
  • liście laurowe

Przygotowanie:

Matjasy moczymy w wodzie. Długość moczenia zależy od tego, jak bardzo śledź jest słony. Warto po godzinie ukroić kawałek i sprawdzić jego słoność i w razie potrzeby wymienić wodę i pozostawić go na dłużej. Przygotowujemy litrowy słoik. Na jego dno wrzucamy parę ziaren ziela angielskiego, pieprz ziarnisty i dwa liście laurowe.  Cebulę kroimy w cienkie pół-piórka. Śledzia dzielimy na niezbyt duże cząstki. W słoiku układamy kolejno warstwy śledź- żurawina - cebula. Po kolei - aż zapełnimy cały słoik.  Co drugą warstwę śledzia odrobinę pieprzymy. Na koniec uzupełniamy wolną przestrzeń w słoiku olejem. Na wierzch także możemy położyć ziele angielskie, pieprz i liść laurowy.  Tak przygotowany słoik odstawiamy na min. 1 dzień do lodówki.

Smacznego! :)