niedziela, 15 maja 2016

Hiszpańska sałatka z pomarańczami i awokado

Pogoda w ten weekend jest nieco kapryśna. Swoją drogą to niesamowite, że w tygodniu oglądamy słońce zza okien zakładu pracy, a gdy już nadejdą wolne dni to wtedy pogoda nie chce z nami współpracować. No cóż.... umilmy więc sobie trochę tą aurę i chociaż na talerzu przenieśmy się do słonecznej Hiszpanii !  Mnie Hiszpania kojarzy się z pysznymi, słodkimi pomarańczami i to właśnie one są jednym z bohaterów dzisiejszej sałatki!

Składniki: 

  • 2 pomarańcze
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 pomidory
  • 20-22 czarnych oliwek
  • awokado
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • szczypiorek
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Sałatkę przygotowujemy bezpośrednio na talerzach. Pomarańcze obieramy i kroimy w plastry. Układamy je na talerzu.  Pomidora kroimy na cząstki i układamy na pomarańczy. Następnie kroimy czerwoną cebulę w krążki i równomiernie rozkładamy na pomidorach. Awokado kroimy w kostkę - warto wybrać takie, które nie jest bardzo dojrzałe i nie rozsypało nam się podczas krojenia. Następnie rozkładamy na talerzu czarne oliwki. Rozgrzewamy mocno suchą patelnie i prażymy na niej płatki migdałów (dosłownie przez chwilę, uważając aby się nie spaliły). Dodajemy je na talerz. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem i polewamy dressingiem przygotowanym z 2 łyżek oliwy, 2 łyżek soku z cytryny, soli i pieprzu.

 Smacznego ! ;) 














 

1 komentarz: