Pogoda w ten weekend jest nieco kapryśna. Swoją drogą to niesamowite, że w tygodniu oglądamy słońce zza okien zakładu pracy, a gdy już nadejdą wolne dni to wtedy pogoda nie chce z nami współpracować. No cóż.... umilmy więc sobie trochę tą aurę i chociaż na talerzu przenieśmy się do słonecznej Hiszpanii ! Mnie Hiszpania kojarzy się z pysznymi, słodkimi pomarańczami i to właśnie one są jednym z bohaterów dzisiejszej sałatki!
Składniki:
- 2 pomarańcze
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 pomidory
- 20-22 czarnych oliwek
- awokado
- 2 łyżki płatków migdałów
- szczypiorek
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Sałatkę przygotowujemy bezpośrednio na talerzach. Pomarańcze obieramy i kroimy w plastry. Układamy je na talerzu. Pomidora kroimy na cząstki i układamy na pomarańczy. Następnie kroimy czerwoną cebulę w krążki i równomiernie rozkładamy na pomidorach. Awokado kroimy w kostkę - warto wybrać takie, które nie jest bardzo dojrzałe i nie rozsypało nam się podczas krojenia. Następnie rozkładamy na talerzu czarne oliwki. Rozgrzewamy mocno suchą patelnie i prażymy na niej płatki migdałów (dosłownie przez chwilę, uważając aby się nie spaliły). Dodajemy je na talerz. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem i polewamy dressingiem przygotowanym z 2 łyżek oliwy, 2 łyżek soku z cytryny, soli i pieprzu.
Smacznego ! ;)
Pyszności!!!!
OdpowiedzUsuń