niedziela, 22 maja 2016

Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką

Lubicie rabarbar? Ja uwielbiam ! Jest to taka roślinka, na którą czekam z utęsknieniem aż pokaże się w sklepach i ogródkach wraz z nastaniem ciepłych wiosennych dni :)  Mimo iż rabarbar zaliczany jest do warzyw to doskonale smakuje jako składnik słodkości. Dzisiaj proponuje wam bardzo wilgotne ciacho, przełamane kwasowością rabarbaru i osłodzone chrupiącą kruszonką... niebo w gębie!

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 220 gram jogurtu greckiego
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 ml olejku maślano - waniliowego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łodyg rabarbaru + łyżka mąki + łyżka cukru

kruszonka:

  • 0,5 kostki masła
  • szklanka mąki
  • 0,5 szklanki cukru


Przygotowanie:

Jajka miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie wyłączamy mikser dodajemy jogurt grecki, olej i olejek i wszystko mieszamy łyżką. Mąkę mieszamy wraz z proszkiem do pieczenia. Ponownie włączamy mikser, dodajemy po łyżce mąki i miksujemy ciasto.  Ciasto przelewamy do dużej blaszki (40 x 25 cm) wyścielonej papierem do pieczenia.

Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę i zasypujemy łyżką mąki i łyżką cukru. Następnie przekładamy go na surowe ciasto.

Miękkie masło mieszamy wraz z mąką i cukrem i wyrabiamy kruszonkę. Targamy ją na mniejsze kawałki - rozrzucając ją na wierzchu rabarbaru. 

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 50 minut - do zarumienienia kruszonki.

Smacznego ! ;)











 

2 komentarze: