Lubicie rabarbar? Ja uwielbiam ! Jest to taka roślinka, na którą czekam z utęsknieniem aż pokaże się w sklepach i ogródkach wraz z nastaniem ciepłych wiosennych dni :) Mimo iż rabarbar zaliczany jest do warzyw to doskonale smakuje jako składnik słodkości. Dzisiaj proponuje wam bardzo wilgotne ciacho, przełamane kwasowością rabarbaru i osłodzone chrupiącą kruszonką... niebo w gębie!
Składniki:
- 3 jajka
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 220 gram jogurtu greckiego
- 0,5 szklanki oleju
- 2 ml olejku maślano - waniliowego
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łodyg rabarbaru + łyżka mąki + łyżka cukru
kruszonka:
- 0,5 kostki masła
- szklanka mąki
- 0,5 szklanki cukru
Przygotowanie:
Jajka miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie wyłączamy mikser dodajemy jogurt grecki, olej i olejek i wszystko mieszamy łyżką. Mąkę mieszamy wraz z proszkiem do pieczenia. Ponownie włączamy mikser, dodajemy po łyżce mąki i miksujemy ciasto. Ciasto przelewamy do dużej blaszki (40 x 25 cm) wyścielonej papierem do pieczenia.
Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę i zasypujemy łyżką mąki i łyżką cukru. Następnie przekładamy go na surowe ciasto.
Miękkie masło mieszamy wraz z mąką i cukrem i wyrabiamy kruszonkę. Targamy ją na mniejsze kawałki - rozrzucając ją na wierzchu rabarbaru.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 50 minut - do zarumienienia kruszonki.
Smacznego ! ;)
Jeszcze z kruszonką, pycha!!!!
OdpowiedzUsuńkruszonka to najlepsze co moze byc :)
Usuń