Podczas zakupów wpadł mi w ręce kremowy serek Arla Apetina. Zaciekawił mnie jego smak - połączenie rukoli i pesto. Postanowiłam wykorzystać go w bardziej kreatywny sposób niż po prostu poprzez zjedzenie go z pieczywem :) A ponieważ cukinia zaczyna królować na warzywnych straganach - zdecydowałam się połączyć ja wraz z tym pysznym serkiem - rukolą, pesto oraz oliwkami i łososiem. Przystawka ta świetnie nadaje się na przyjęcia. A połączenie smaku łososia z serkiem oraz rukoli smakuje po prostu obłędnie!
Składniki:
- 1 cukinia
- 125 g serka kremowego Arla Apetina Pesto i Rukola
- 100 g wędzonego łososia
- 2 łyżeczki zielonego pesto
- czarne oliwki
- rukola
- oliwa z oliwek
Przygotowanie.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Cukinie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. a pomocą nożyka do sera lub obieraczki do warzyw kroimy ją na paski. Układamy paski cukinii na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy cukinię z dwóch stron oliwą z oliwek i wkładamy na 5 minut do piekarnika.
Kremowy serek łączymy z dwoma łyżeczkami pesto i rozsmarowujemy go na paskach cukinii. Jeśli któryś z pasków nam się przerwie - możemy położyć na sobie dwa paski. Na połowie paska kładziemy rukolę oraz kawałek wędzonego łososia. Na początku paska układamy czarną oliwkę i ściśle zwijamy w rulonik. Spinamy ją wykałaczką - celując w oliwkę.
Smacznego ! ;)
Basiu, to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńPaulinko zachęcam do zrobienia :)
Usuń