Za oknami piękna, złota jesień. Jesień to w mojej kuchni czas
przetworów! W moich słoiczkach zamykam ogórki, cukinie, pomidory,
śliwki.... a także dynię :) Nie ma nic lepszego, niż pyszna,
rozgrzewająca zupa dyniowa w zimę! :) Co prawda, można pokrojoną w
kostkę dynię zaprosić ale... kto ma aż tyle miejsca w lodówce :) Dlatego
w tym roku zdecydowałam się przygotować mus z pieczonej dyni. Teraz
wystarczy otworzyć zimą słoiczek, doprawić ulubionymi przyprawami i
rozkoszować się smakiem jesieni. Ja w tym roku zostałam obdarowana
dynią, która miała ... przeogromne rozmiary :) Co widać na zdjęciu! W
związku z tym będzie dużo dobroci w mojej spiżarni :) :) :)
Składniki
Przygotowanie
Dynię
kroimy na mniejsze cząstki, mogą być plastry. Piekarnik rozgrzewamy do
220 stopni. Na blasze układamy dynię i pieczemy do momentu aż będzie
miękka. Następnie odcinamy od niej skórę i wszystko blendujemy blenderem
na jednolity mus. Wkładamy go do słoiczków. Słoiki pasteryzujemy przez
20-30 minut od momentu zagotowania się wody
Smacznego ! :)
A ja nigdy nie jadłam, u nas w domu dynia nie jest popularna, a szkoda.
OdpowiedzUsuńJa Uwielbiam :) a szczególnie krem z dyni, który potem na podstawie takiego musu można przygotować
Usuń