niedziela, 2 października 2016

Leczo z cukinii w słoiczkach na zimę

Mój tegoroczny urlop miałam we wrześniu i w związku z tym podczas niego powstało w mojej kuchni wiele przetworów na zimę. Także teraz będę was raczyć pomysłami na to .. co można zamknąć w słoiczkach na zimę. W tym roku jest urodzaj na cukinię, więc oprócz marynowanej cukinii w curry postanowiłam przygotować także leczo. Można je spożywać na zarówno na zimno jak i na ciepło. Na zimno - jako wyśmienity dodatek do kanapek, a po podgrzaniu, ewentualnie dodaniu np. kiełbasy - jako danie obiadowe.  Mnie z takiej  ilości składników wyszło 6 litrowych słoików oraz 10 mniejszych ( o różnych pojemnościach).

Składniki:

  • 6 cukinii
  • 1 kg cebuli
  • 8 czerwonych papryk
  • 5 kg pomidorów Lima
  • olej
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • pieprz mielony
  • sól

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na dużej patelni na oleju. Ja wykorzystałam do tego woka. Następnie paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę i dodajemy do lekko podsmażonej cebulki. Dodajemy kilka liści laurowych, ziela angielskiego, i ziarnistego pieprzu. Cukinię - jeśli to koniecznie oczyszczamy z pestek oraz obieramy ze skórki. Kroimy ją w kostkę i dodajemy na patelnię. Dusimy do momentu aż cukinia zmięknie.  Pomidory kroimy w kostkę i dodajemy na sam koniec - dusimy aż powstanie sos. Doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Gorące leczo przekładamy do słoików i pasteryzujemy w garnku przez około 20 minut.

Smacznego ! :)








4 komentarze:

  1. To fakt, cukinia w tym roku okazała się bardzo plennym warzywem, w związku z czym miałam niemały kłopot z jej zagospodarowaniem : ) Powstała słodko-kwaśna sałatka z cukinią, cukinia w marynacie z curry i właśnie leczo. Z tym, że dodałam cukinię przypadkiem, w przepisie były jedynie pomidory, cebula i papryka. Jednak dzięki cukinii sos jest bardziej kolorowy i treściwy, co zresztą widać na zdjęciach : ) Takie leczo to genialna sprawa, gotowy dodatek do obiadu, mięs, pizzy czy jako podstawa do węgierskich potraw. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadzam się z Tobą w zupełności :) Ja robiąc leczo na obiad jeśli tylko mam cukinię pod ręką - zawszę ją podaję! Nadaje naprawdę świetny smak :)

      Usuń