czwartek, 29 września 2016

Mus z pieczonej dyni na zimę

Za oknami piękna, złota jesień.  Jesień to w mojej kuchni czas przetworów!  W moich słoiczkach zamykam ogórki, cukinie, pomidory, śliwki.... a także dynię :) Nie ma nic lepszego, niż pyszna, rozgrzewająca zupa dyniowa  w zimę!  :) Co prawda, można  pokrojoną w kostkę dynię zaprosić ale... kto ma aż tyle miejsca w lodówce :) Dlatego w tym roku zdecydowałam się przygotować mus z pieczonej dyni. Teraz wystarczy otworzyć zimą słoiczek, doprawić ulubionymi przyprawami  i rozkoszować się smakiem jesieni. Ja w tym roku zostałam obdarowana dynią, która miała ... przeogromne rozmiary :) Co widać na zdjęciu! W związku z tym będzie dużo dobroci w mojej spiżarni :) :) :)

Składniki

  • dynia

Przygotowanie 

Dynię kroimy na mniejsze cząstki, mogą być plastry. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Na blasze układamy dynię i pieczemy do momentu aż będzie miękka. Następnie odcinamy od niej skórę i wszystko blendujemy blenderem na jednolity mus. Wkładamy go do słoiczków. Słoiki pasteryzujemy przez 20-30 minut od momentu zagotowania się wody

Smacznego ! :)








2 komentarze:

  1. A ja nigdy nie jadłam, u nas w domu dynia nie jest popularna, a szkoda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja Uwielbiam :) a szczególnie krem z dyni, który potem na podstawie takiego musu można przygotować

      Usuń