Jajeczne sałatki bardzo kojarzą mi się ze świętami. Moją ulubioną bez której nie wyobrażam sobie świąt jest sałatka pieczarkowa ! Lecz dzisiaj - mała odmiana - sałatka mimoza ! Przygotowana z dużą ilością jajek, ułożona warstwowo - znakomicie sprawdzi się zarówno na wigilii, jak w dalsze dni świat, a także w każdy inny nieświąteczny dzień.
Składniki:
- 6 jajek
- 100 g żółtego sera w kostce
- majonez
- 100 g masła
- 1 duża cebula
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Przecinamy na pół i oddzielamy żółtka od białek. Białka ścieramy na tarce, żółtka rozdrabniamy widelcem. Ser żółty ścieramy na tarce na średnich oczkach. Masło zamrażamy w lodówce. Cebulę kroimy w kosteczkę i sparzamy wrzątkiem. W przezroczystej misce układamy sałatkę następującymi warstwami:
białka, oprószone solą i pieprzem
żółty ser
warstwa majonezu
1 puszka tuńczyka
zamrożone masło starte na tarce (na dużych oczkach)
cebula
1 puszka tuńczyka
majonez
żółtka
Smacznego ! ;)
Wygląda smacznie muszę wypróbować. Obserwuje.
OdpowiedzUsuńJajko i tuńczyk - to zawsze dobre połączenie :) Także obserwuję :)
UsuńJejku ale mi narobiłaś ochoty na jedzonko, z chęcią muszę wypróbować ten przepis:) http://agniesia123.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńDaj znać jak wyszło :)
UsuńMuszę kiedyś zrobić. Na razie ma dość sałatek po świętach :)
OdpowiedzUsuńhehe no tak :) okres poświąteczny - czas przesytu jedzeniowego :))
UsuńIdealne dla mnie, ponieważ jem mało mięsa. Z drugiej strony biegam, więc potrzebuję dużo białka. Jako, że nie uzyskuje go z produktów zwierzęcych, to strączki są jak najbardziej wskazane!:)
OdpowiedzUsuń