sobota, 7 stycznia 2017

Ciecierzyca po bretońsku

Ciecierzyca lub inaczej mówiąc cieciorka jest skarbnicą białka ! A jak wiadomo białko jest nam niezwykle potrzebne w codziennej diecie.  Doceniana jest przede wszystkim w kuchni arabskiej - a ja dzisiaj postanowiłam zaprosić ją do naszego polskiego ogródka :) Fasolkę po bretońsku znają przecież wszyscy - więc dzisiaj wariacja na jej temat :)


Składniki:

  • 400 g ciecierzycy
  • ok 200 g boczku wędzonego surowego
  • ok 200 g kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • łyżka masła
  • szklanka wody
  • czosnek w płatkach
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • majeranek


Przygotowanie:

Ciecierzycę zalewamy wodą i moczymy przez całą noc. Następnie - gotujemy ją w tej samej wodzie z dodatkiem odrobiny soli przez 45 minut.

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na łyżce masła. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę boczek oraz kiełbasę. Wszystko smażymy razem.

W garnku łączymy cieciorkę oraz boczek z kiełbasą. Dodajemy 2 puszki pomidorów oraz koncentrat pomidorowy. Mieszamy i dolewamy szklankę wody.  Doprawiamy czosnkiem solą, pieprzem, papryką i sporą ilością majeranku.  Wszystko gotujemy na wolnym ogniu - najlepiej smakuje na drugi dzień :)

Smacznego ! ;)





4 komentarze:

  1. Wygląda to nieziemsko! Chętnie ugotuje to cudo :D
    Obserwuje i zapraszam http://xgabisxworlds.blogspot.com/ :)

    OdpowiedzUsuń
  2. robię podobne danie:) uwielbiam ten lekko orzechowy smak ciecierzycy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smak i to uczucie rozsypywania się pod zębem :) mmm :)

      Usuń