wtorek, 18 lipca 2017

Polędwiczka z suszonymi pomidorami i serem brie

Polędwiczka wieprzowa jest mięsem delikatnym, soczystym i niezwykle prostym w przygotowaniu. Moja dzisiejsza propozycja jest niezwykle aromatyczna i pachnąca za zasługą ziół prowansalskich, przypraw oraz suszonych pomidorów.

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • pomidory suszone na słońcu
  • 2 plasterki sera brie 
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • słodka papryka
  • zioła prowansalskie
  • olej


Przygotowanie:

 Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Polędwiczkę myjemy pod bieżącą wodą, oczyszczamy z błon.  Nacinamy ją wzdłuż, tak aby nie przeciąć jej do końca.  Tak utworzoną kieszonkę nacieramy przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku oraz oprószamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Na jednej krawędzie układamy suszone pomidory (mnie wyszło 7 sztuk), na drugiej cienkie paski sera brie. Zamykamy polędwiczkę, ściśle zapinając ją wykałaczkami. W jej zewnętrzną część wcieramy sól, pieprz, sporą ilość słodkiej papryki oraz ziół prowansalskich.  Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso po 3 minuty z każdej strony. Następnie przekładamy ją do piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Po wyjęciu kroimy w plastry.

Smacznego ! :) 






2 komentarze: