Polędwiczka wieprzowa jest mięsem delikatnym, soczystym i niezwykle prostym w przygotowaniu. Moja dzisiejsza propozycja jest niezwykle aromatyczna i pachnąca za zasługą ziół prowansalskich, przypraw oraz suszonych pomidorów.
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- pomidory suszone na słońcu
- 2 plasterki sera brie
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- słodka papryka
- zioła prowansalskie
- olej
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Polędwiczkę myjemy pod bieżącą wodą, oczyszczamy z błon. Nacinamy ją wzdłuż, tak aby nie przeciąć jej do końca. Tak utworzoną kieszonkę nacieramy przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku oraz oprószamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Na jednej krawędzie układamy suszone pomidory (mnie wyszło 7 sztuk), na drugiej cienkie paski sera brie. Zamykamy polędwiczkę, ściśle zapinając ją wykałaczkami. W jej zewnętrzną część wcieramy sól, pieprz, sporą ilość słodkiej papryki oraz ziół prowansalskich. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso po 3 minuty z każdej strony. Następnie przekładamy ją do piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Po wyjęciu kroimy w plastry.
Smacznego ! :)
Pychotki!
OdpowiedzUsuńWow, same pyszności znajduję na tym blogu - w tym tygodniu ląduje na stole :P
OdpowiedzUsuń