Myślę, że sajgonki najczęściej kojarzą nam się z wersją pieczoną albo na głębokim tłuszczu albo na patelni. Ja zdecydowałam się przygotować wersję bardziej fit - a mianowicie pieczone w piekarniku. Przyznam, że podane na ciepło, prosto z piekarnika jak i po wystygnięciu smakują dobrze.
Dowolność w dobieraniu dodatków do farszu jest przeogromna. Ja dzisiaj postawiłam na przewodni motyw krewetek i innych dodatków kojarzących się typowo z kuchnią azjatycką.
Także wok w dłoń ! I do dzieła ! :)
Składniki:
- 250 g krewetek ( ja użyłam białych Vannamei)
- 1/3 pora (biała część)
- 1 duża marchewka
- 100 g makaronu sojowego
- 180 g kiełków fasoli Mun w zalewie (1 słoiczek)
- płaty ciasta ryżowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 limonka
- kawałek świeżego imbiru
- sos sojowy
- pęczek natki zielonej pietruszki
- olej do potraw z woka
Przygotowanie:
Pora kroimy w drobne krążki a marchewkę w paski - prosto i szybko pokroimy ją za pomocą obieraka do jarzyn. Na woku rozgrzewamy olej do potraw z woka, ja użyłam oleju z kiełków kukurydzianych z aromatem imbiru i trawy cytrynowej
Kiełki fasoli Mun siekamy na drobniejsze kawałki i dodajemy do reszty warzyw. Smażymy wszystko razem
Rozmrożone krewetki obieramy z ogonków i kroimy na mniejsze cząstki.
Krewetki przekładamy na patelnię. Dodajemy wyciśnięty sok z całej limonki, przeciśnięte ząbki czosnku oraz starty na tarce mały kawałek (ok 1 cm) korzenia imbiru. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i wszystko razem mieszamy.
Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem. Po paru minutach gdy zmięknie kroimy go na mniejsze kawałki i wrzucamy do woka.
Tak przygotowany farsz mieszamy i doprawiamy sosem sojowym
Przygotowujemy płaski talerz z wodą - będzie nam potrzebny do namaczania ciasta ryżowego. Ciasto ryżowego wkładamy na talerz z wodą i namaczamy przez chwilę. Musimy wyczuć moment aby ciasto było na tyle miękkie żeby łatwo nam było zawijać sajgonki, ale nie za bardzo namoczone - gdyż wtedy będzie się nam rozrywać.
Na namoczone ciasto nakładamy łyżkę farszu. Sajgonki zwijamy zaczynając od dolnego brzegu, a następnie zakładając boki i górny brzeg. Robimy tyle sajgonek ile starczy nam ciasta i farszu:)
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy sajgonki przez około 15 minut. Warto sprawdzać czy stały się już chrupiące. Wyśmienicie smakują podawane z sosem sojowym lub ze słodkim sosem chili.
Smacznego ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz