Składniki:
( na 12 placuszków)
- 450 g pieczarek
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 torebka ryżu
- 1 cebula
- pęczek natki pietruszki
- 1 jajko
- łyżka masła
- 5 łyżek bułki tartej
- olej
- łyżka masła
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
- imbir mielony
- papryka słodka mielona
Przygotowanie:
Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę. Smażymy je na łyżce masła do czasu aż wyparuje z nich woda.
Następnie siekamy natkę pietruszki, dodajemy do pieczarek i jeszcze chwilę smażymy. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Gotujemy ryż i odstawiamy go do ostygnięcia. Łączymy mielone mięso z indyka, z pieczarkami i ryżem.
Do masy na placki dodajemy 1 surowe jajko oraz doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, imbirem mielonym i słodką papryką. Następnie dodajemy 5 łyżek bułki tartej i wszystko ze sobą wyrabiamy.
Masę odmierzamy łyżką i formujemy z niej pulpety. Następnie spłaszczamy je dłońmi, tworząc w ten sposób placuszki
Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, do zarumienienia
Po usmażeniu placuszki przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu i gotowe :)
Tak jak wspomniałam na początku, placuszki dobrze komponują się razem z prostą sałatką. Ja swoje zaserwowałam z bardzo szybkiej w przygotowaniu sałatki składającej się z mix-u sałat do zakupienia w popularnej sieci sklepów z sympatycznym owadem w logo:) (rzymska, endywia frisee, cykroia radicchio i marchew), pomidorków koktajowych, zielonych oliwek i kiełków brokuła. A wszystko to polane kremem balsamicznym.
Smacznego ! :)
za kotletami wszelkiej masci nie przepadam, ale sałatkę zaadaptuję chętnie :)
OdpowiedzUsuń