Gdy moja przyjaciółka, z którą znamy się od najmłodszych lat dowiedziała się, że zaczęłam prowadzić kulinarnego bloga, powiedziała: "Super! Będę czytać Czekam na jakieś posty o sushi". Także dzisiejszy post - jest na specjalne życzenie ;)
Rodzajów sushi jest wiele. Ja przygotowałam jedne z prostszych i bardziej popularnych czyli Futomaki. Mają kształt grubych rolek i zazwyczaj w ich skład wchodzi parę składników. Postanowiłam wykorzystać parę składników, które zestawiłam w różnych konfiguracjach.
Rodzajów sushi jest wiele. Ja przygotowałam jedne z prostszych i bardziej popularnych czyli Futomaki. Mają kształt grubych rolek i zazwyczaj w ich skład wchodzi parę składników. Postanowiłam wykorzystać parę składników, które zestawiłam w różnych konfiguracjach.
Składniki:
- 500 g ryżu do sushi
- 7 łyżek octu ryżowego
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- płaty nori
- wasabi
- serek Philadelphia
- łosoś wędzony w kawałku
- paluszki surimi
- awokado
- ogórek
- czerwona papryka
Przygotowanie:
Najważniejszą sprawą w wypadku sushi jest odpowiednie przygotowanie ryżu. Na samym początku płuczemy go na sitku pod bieżącą wodą. Początkowo woda ma kolor mleczny, więc płuczemy go do momentu aż będzie przezroczysta.
Wypłukany ryż zalewamy wodą i pozostawiamy go na 30 minut do nasiąknięcia. Po upłynięciu tego czasu ryż odsączamy.
Do garnka wlewamy 200 ml wody, następnie wsypujemy ryż i zalewamy go 400 ml wody. Garnek przykrywamy pokrywką na kuchence i czekamy aż woda zacznie wrzeć.
Od momentu wrzenia przez 2 minuty gotujemy ryż na dużym ogniu, po czym przez kolejne 10 minut na małym ogniu. Nie mieszamy! Nie zdejmujemy pokrywki!
Następnie zdejmujemy garnek z palnika i zostawiamy go na 15 minut pod przykryciem, nadal bez zdejmowania pokrywki. Po tym czasie przekładamy ryż do miski. Mnie sprawdziła się miska plastikowa.
Przygotowujemy zaprawę do ryżu. W małym rondelku mieszamy ocet, cukier i sól. Podgrzewamy wszystkie składniki na małym ogniu, pilnując aby sos się nie zagotował. Dodajemy zaprawę do ugotowanego ryżu i delikatnie mieszamy. Tak przygotowany ryż zostawiamy do ostygnięcia.
Zabieramy się za rolowanie naszego sushi. Będzie nam do tego potrzebna bambusowa mata. Na jej środku kładzie listek nori. Na nią nakładamy cienką warstwę ryżu, pozostawiając na brzegach niewielkie marginesy. Ryż możemy rozprowadzić dłońmi - a aby nie kleił się on do rąk możemy je moczyć w miseczce z wodą i octem ryżowym.
W dolnej części maty układamy składniki.
Rulon zwijamy tak, aby listki nori zamknęły ryż i składniki w środku, a mata pozostała na zewnątrz. Kroimy na 7- 8 równych części.
Dobór składników zależy od naszej fantazji i inwencji twórczej :) Ja zdecydowałam się na następujące połączenia:
*** wasabi - ogórek - łosoś ***
*** serek Philadelphia - łosoś - awokado ***
*** wasabi- paluszki surimi - ogórek ***
*** wasabi - paluszki surimi - papryka - ogórek ***
No i oczywiście efekt końcowy :)
Do Sushi obowiązkowo podajemy sos sojowy, wasabi, oraz marynowany imbir.
Smacznego! :)
Sushi <3, zapraszam do obejrzenia naszego ;)
OdpowiedzUsuńhttp://www.blog.widocznie.com.pl/pierwszy-wpis-do-przepisnika-sushi/