niedziela, 9 sierpnia 2015

Grillowana polędwica z purée z bobu i sałatką z jarmużu

Lato sprzyja grilowaniu! Zdecydowanie przyjemniej jest spędzić wieczór smażąc smakołyki na grillu, niż dusząc się w gorących oparach kuchennego gotowania. Do dzisiejszej propozycji na obiad/kolację wykorzystałam to co teraz mamy dostępne pod ręką czyli bób, jarmuż z ogródka i oczywiście ... grilla :) 

 Składniki: 
 (na 2 porcje)
  • 2 kawałki polędwicy wieprzowej 
  • pół kilo bobu 
  • 2 łyżki śmietany 12% 
  • 10 dużych liści jarmużu
  • 10 kulek mini mozzarelli 
  • 1 duży pomidor
  • 4 rzodkiewki
  • oliwa z oliwek 
  • suszony koperek
  • sól 
  • pieprz 


 Przygotowanie: 

Zaczynamy od przygotowania bobu, bo tak naprawdę ugotowanie go zajmie nam najwięcej czasu:). Gotujemy bób w osolonej wodzie. Następnie obieramy go z łupinek i miksujemy na jednolitą masę za pomocą blendera. Doprawiamy pieprzem, dodajemy śmietanę i wszystko mieszamy.

Jarmuż targamy na mniejsze kawałki i układamy na talerzu. Do niego dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora oraz rzodkiewki. Na wierzch układamy kulki mini-mozzarelli. Wszystko polewamy sosem przygotowanym z oliwy, soli, pieprzu i suszonego koperku.

Polędwicę rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy pieprzem. Nie solimy - aby mięso nam nie stwardniało. Grillujemy na rozgrzanym grillu - po parę minut na każdą stronę. Mięso przekładamy na talerze i dopiero wtedy solimy.

Smacznego! :)



1 komentarz: