Bardzo cenię sobie ciasta, które:
- szybko się przygotowuje
- nie potrzeba do ich przygotowania różnych sprzętów, mikserów itp.
- a i tak dobrze smakują :)
Takie właśnie jest ciasto czekoladowo - kokosowe. Przygotowanie go polega po prostu na wymieszaniu ze sobą paru składników - jest więc idealne, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowania.
Składniki:
Ciasto:
- szklanka mąki
- 4 czubate łyżki kakao
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka wiórków kokosowych + wiórki kokosowe do dekoracji
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szklanki cukru
- aromat rumowy 6 ml
- 3/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki maślanki
- 3 jajka
Polewa:
- biała czekolada
- 100 g śmietanki 30%
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy przez sitko. Dodajemy do niej kakao, sodę, proszek do pieczenia. W osobnej misce roztrzepujemy jajka i mieszamy razem z olejem maślanką i aromatem rumowym.
Mokre składniki przelewamy do suchych i całość mieszamy łyżką do połączenia składników. Do masy dodajemy wiórki kokosowe.
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Masę przelewamy do formy i wyrównujemy. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (opcja góra-dół). Pieczemy 50-55 minut.
Ciasto pozostawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy polewę. W misce nad kąpielą wodną rozpuszczamy białą czekoladę. Dodajemy do niej śmietankę i całość mieszamy aż lekko zgęstnieje. Polewę wylewamy na wierzch ciasta a następnie nakładamy na nią równomiernie wiórki kokosowe.
Smacznego! :)
Pyszne ciasto dla zwolenników mocno czekoladowych smaków. Faktycznie - idealnie nadaje się nadziane powidlami. Jedno z tych 5 minutówek, które wydają się zawsze wychodzić.
OdpowiedzUsuńUwielbiam!