poniedziałek, 12 października 2015

Ciasto czekoladowo - kokosowe

Bardzo cenię sobie ciasta, które:

- szybko się przygotowuje
- nie potrzeba do ich przygotowania różnych sprzętów, mikserów itp.
- a i tak dobrze smakują :)

Takie właśnie jest ciasto czekoladowo - kokosowe. Przygotowanie go polega po prostu na wymieszaniu ze sobą paru składników - jest więc idealne, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowania.

Składniki:

 Ciasto:
  • szklanka mąki
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka wiórków kokosowych + wiórki kokosowe do dekoracji
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • aromat rumowy 6 ml
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 3 jajka 

Polewa:

  • biała czekolada
  • 100 g śmietanki 30% 

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy przez sitko. Dodajemy do niej kakao, sodę, proszek do pieczenia. W osobnej misce roztrzepujemy jajka i mieszamy razem z olejem maślanką i aromatem rumowym. 

Mokre składniki przelewamy do suchych i całość mieszamy łyżką do połączenia składników. Do masy dodajemy wiórki kokosowe.

Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Masę przelewamy do formy i wyrównujemy. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (opcja góra-dół). Pieczemy 50-55 minut.


Ciasto pozostawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy polewę.  W misce nad kąpielą wodną rozpuszczamy białą czekoladę. Dodajemy do niej śmietankę i całość mieszamy aż lekko zgęstnieje. Polewę wylewamy na wierzch ciasta a następnie nakładamy na nią równomiernie wiórki kokosowe.

Smacznego! :)






1 komentarz:

  1. Pyszne ciasto dla zwolenników mocno czekoladowych smaków. Faktycznie - idealnie nadaje się nadziane powidlami. Jedno z tych 5 minutówek, które wydają się zawsze wychodzić.
    Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń