wtorek, 5 stycznia 2016

Sałatka warstwowa konserwowa

Przed nami okres karnawału, zabaw - a co za tym idzie towarzyskich spotkań. Czym więc ugościć naszych gości? Sałatką oczywiście ! Syta, smaczna, a jej przygotowanie wcale nie zajmuje wiele czasu :) Pomyślałam, że skoro jest w niej tyle konserwowych składników- to właśnie to słowo najlepiej ją opisze. Nie martwcie się jednak, nie jest ona zbyt kwaśna, gdyż pozostałe składniki wyrównują jej smak.


Składniki:
  • 6 jajek
  • 300 g szynki konserwowej
  • kukurydza konserwowa
  • 6 ogórków konserwowych
  • słoik selera konserwowego
  • słoik papryki konserwowej
  • puszka ananasa
  • majonez
  • szczypiorek

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Szynkę konserwową, ogórki, paprykę i ananasa - także kroimy w kosteczkę.  Pamiętajmy aby wszystkie składniki dobrze odsączyć z zalew - nie chcemy przecież mieć wodnistej sałatki :) Przygotowujemy przezroczystą miskę i zaczynamy układać sałatkę następującymi warstwami:

4 jajka na samo dno




Jajka smarujemy warstwą majonezu, a na niego układamy szynkę



Następnie kładziemy równa warstwę selera konserwowego....



... warstwę kukurydzy, na którą ponownie rozprowadzamy warstwę majonezu...



kolejna warstwa - ogórki konserwowe...



... oraz  róznokolorowa paryka konserwowa




Następnie układamy warstwę ananasa




a na koniec smarujemy ostatnią warstwą majonezu, posypujemy pozostałymi dwoma jajkami oraz posiekanym szczypiorkiem




Smacznego ! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz