piątek, 29 stycznia 2016

Spaghetti z czosnkiem, pepperoni i oliwą (aglio, olio e peperoncino)

Prościej już być nie może ! Ale prosto - nie oznacza nudno. Spaghetti aglio, olio e peperoncino należy do tych dań z makaronu, którego przygotowanie trwa dosłownie tyle, ile czasu zajmuje ugotowanie makaronu :) Idealna opcja dla osób, które chcą przygotować coś efektownego w krótkim czasie. Zdecydowanie jest to propozycja dla osób, które lubią ostre potrawy. Oczywiście można regulować jego ostrość dodając więcej lub mniej papryczek, lecz osobiście uważam, że akurat w przypadku tego dania warto pozwolić sobie na nieco więcej ... ognia :)


Składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 100 ml oliwy
  • 8 ząbków czosnku
  • 3 papryczki pepperoni (czerwona, żółta, zielona)
  • natka pietruszki
  • sól


Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente wg instrukcji na opakowaniu.  W międzyczasie w rondelku podgrzewamy 100 ml oliwy.  Papryczki siekamy, zostawiając trochę pestek. Im więcej pestek zostawimy, tym bardziej ostre będzie nasze danie - więc ich ilość zależy od nas i naszej wrażliwości na ostre jedzenie:). Ząbki czosnku obieramy, i również siekamy. Po chwili dodajemy je do papryczek. Wszystko przesmażamy parę minut.  Na sam koniec dosalamy do smaku.  Makaron odcedzamy i natychmiast dodajemy go do oliwy. Na koniec  posypujemy poszatkowaną natką pietruszki i podajemy na talerze !


Smacznego ! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz