Prościej już być nie może ! Ale prosto - nie oznacza nudno. Spaghetti aglio, olio e peperoncino należy do tych dań z makaronu, którego przygotowanie trwa dosłownie tyle, ile czasu zajmuje ugotowanie makaronu :) Idealna opcja dla osób, które chcą przygotować coś efektownego w krótkim czasie. Zdecydowanie jest to propozycja dla osób, które lubią ostre potrawy. Oczywiście można regulować jego ostrość dodając więcej lub mniej papryczek, lecz osobiście uważam, że akurat w przypadku tego dania warto pozwolić sobie na nieco więcej ... ognia :)
Składniki:
- 250 g makaronu spaghetti
- 100 ml oliwy
- 8 ząbków czosnku
- 3 papryczki pepperoni (czerwona, żółta, zielona)
- natka pietruszki
- sól
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente wg instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie w rondelku podgrzewamy 100 ml oliwy. Papryczki siekamy, zostawiając trochę pestek. Im więcej pestek zostawimy, tym bardziej ostre będzie nasze danie - więc ich ilość zależy od nas i naszej wrażliwości na ostre jedzenie:). Ząbki czosnku obieramy, i również siekamy. Po chwili dodajemy je do papryczek. Wszystko przesmażamy parę minut. Na sam koniec dosalamy do smaku. Makaron odcedzamy i natychmiast dodajemy go do oliwy. Na koniec posypujemy poszatkowaną natką pietruszki i podajemy na talerze !
Smacznego ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz