Dzisiejszy pomysł na obiad to dobra propozycja dla osób, które chcą połączyć tradycyjne roladki z kurczaka z odrobiną bardziej nowoczesnych smaków. Sery, które znajdują się w ich wnętrzu nadają temu daniu soczystości. Natomiast wyrazisty smak suszonych pomidorów sprawia, że danie to nabiera oryginalności.
Składniki:
- 5 sznycli z fileta z piersi kurczaka
- 5 plasterków sera żółtego typu salami
- 5 kawałków sera camembert
- 5 plasterków wędliny - piersi z kurczaka w majeranku
- 5 pomidorów suszonych
- sól
- pieprz
- musztarda
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Sznycle z kurczaka rozbijamy za pomocą tłuczka, uważając aby nie zrobić tego zbyt mocno i nie rozerwać mięsa. Każdy płat oprószamy solą i pieprzem z każdej strony, a następnie smarujemy z jednej strony musztardą. Na musztardę kładziemy po plasterku sera żółtego, kawałku sera camembert, wędliny i pomidora suszonego
Zwijamy roladki, zamykając je za pomocą wykałaczek - zwarcie, tak aby nic nie wypłynęło ze środka podczas pieczenia. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym oliwą z oliwek
Nagrzewamy piekarnik na 160 stopnia z funkcją termoobiegu. Przed włożeniem roladek do piekarnika spryskujemy je oliwą. Pieczemy około 40 minut.
Smacznego! :)
Pychotka!
OdpowiedzUsuńHmmm ciekawe połączenie. Ja uwielbiam ser pleśniowy i piersi z kurczaka więc jak dla mnie idealne danie!!
OdpowiedzUsuń