Jako miłośniczka gotowania i gadżetów związanych z kuchnią, znalazłam pod choinką zestaw trzech pięknych tortownic. Jedna z nich jest w kształcie serca i uważam, że jest po prostu urocza :) Co prawda od świąt minął już miesiąc, jednakże dopiero teraz znalazłam odrobinę czasu aby pomyśleć w jaki sposób mogłabym użyć mojego prezentu.A ponieważ nadarzyła się okazja - jaką był Dzień Babci zdecydowałam się na upieczenie wyjątkowego słonecznikowego serduszka.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- szczypta soli
- fiolka (2 ml) olejku maślano - waniliowego
- 3/4 szklanki oleju
- 180 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- masło (do wysmarowania formy i 2 łyżki do uprażenia słonecznika)
- dżem z zielonych fig
- 100 g łuskanego słonecznika
- 100 g polewy do ciasta o smaku krówki
Przygotowanie.
Mąkę przesiewamy. Łączymy ją z cukrem, sodą oczyszczoną, kakao, przyprawą korzenną oraz solą. W drugiej misce rozbełtujemy jajka i łączymy je z jogurtem, olejem i olejkiem maślano - waniliowym. Mokre składniki przelewamy do miski z suchymi i wszystko razem mieszamy. Formę do ciasta wysmarowujemy miękkim masłem i przelewamy do niej masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.
Po upieczeniu i przestygnięciu ciasta, przekrawamy je wzdłuż. Dolną warstwę smarujemy dżemem figowym (lub o innym smaku - takim jaki nam pasuje :) ), a następnie dokładamy górną warstwę ciasta.
Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła i prażymy na nim słonecznik. Wierzch ciasta polewamy gotową polewą o smaku krówka, a następnie posypujemy ją uprażonym słonecznikiem.
Smacznego ! :)
Świetne jest!!!
OdpowiedzUsuń