niedziela, 24 stycznia 2016

Ciasto Słonecznikowe Serduszko

Jako miłośniczka gotowania i gadżetów związanych z kuchnią, znalazłam pod choinką zestaw trzech pięknych tortownic. Jedna z nich jest w kształcie serca i uważam, że jest po prostu urocza :) Co prawda od świąt minął już miesiąc, jednakże dopiero teraz znalazłam odrobinę czasu aby pomyśleć  w jaki sposób mogłabym użyć mojego prezentu.A ponieważ nadarzyła się okazja - jaką był Dzień Babci zdecydowałam się na upieczenie wyjątkowego słonecznikowego serduszka. 


Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • szczypta soli
  • fiolka (2 ml) olejku maślano - waniliowego
  • 3/4 szklanki oleju
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • masło (do wysmarowania formy i  2 łyżki do uprażenia słonecznika)
  • dżem z zielonych fig
  • 100 g łuskanego słonecznika
  • 100 g polewy do ciasta o smaku krówki


Przygotowanie.

Mąkę przesiewamy. Łączymy ją z cukrem, sodą oczyszczoną, kakao, przyprawą korzenną oraz solą. W drugiej misce rozbełtujemy jajka i łączymy je  z jogurtem, olejem i olejkiem maślano - waniliowym. Mokre składniki przelewamy do miski z suchymi i wszystko razem mieszamy. Formę do ciasta wysmarowujemy miękkim masłem i przelewamy do niej masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.





Po upieczeniu i przestygnięciu ciasta, przekrawamy je wzdłuż.  Dolną warstwę smarujemy dżemem figowym (lub o innym smaku - takim jaki nam pasuje :) ), a następnie dokładamy górną warstwę ciasta. 





Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła i prażymy na nim słonecznik. Wierzch ciasta polewamy gotową polewą o smaku krówka, a następnie posypujemy ją uprażonym słonecznikiem.

Smacznego ! :)




 

1 komentarz: