sobota, 25 czerwca 2016

Tarta z truskawkami i budyniem

W weekend warto pozwolić sobie na odrobinę słodyczy.. :)  A gdy ta słodycz jest dopełniona sezonowymi owocami - wtedy jest jak w raju! W ostatnich tygodniach chyba we wszystkich domach królują truskawki. Niestety, ich panowanie w tym roku powoli się kończy, warto więc jest wykorzystać te ostatnie dni przygotować ciacho z truskawkami. A ponieważ temperatura za oknem nie zachęca do przesiadywania w kuchni w oparach gorąca - na ratunek przychodzi nam szybciutka w przygotowaniu tarta z truskawkami.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • kostka masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 2 budynie waniliowe
  • 4 szklanki mleka
  • truskawki
  • polewa do ciasta - smak wg uznania

Przygotowanie:

Mąkę, miękkie masło, cukier i żółtka zagniatamy. Gdy składniki się połączą ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na ok 20 minut do zamrażalnika.

Następnie ponownie zagniatamy ciasto w rękach i wykładamy nich formę do tarty. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 150 stopni przez około 15 minut.

W między czasie  przygotowujemy budyń na 4 szklankach mleka. Gdy trochę ostygnie przelewamy go na tartę. Na wierzch układamy wymyte, obrane i przekrojone na pół truskawki.  Tartę możemy delikatnie okruszyć polewą do ciasta.

Smacznego ! ;) 




 

1 komentarz: