sobota, 2 lipca 2016

Sniadaniowe jajeczne muffiny

Takie muffinki to doskonała propozycja na efektowne śniadanko :)  Są niezwykle sycące i z pewnością dodadzą nam energii na cały dzień! Do dzieła!

Składniki:

(na 8 muffinek)

  • 150 g szynki
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 16 zielonych oliwek
  • 16 kulek mini mozzarelli
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 5 jajek
  • sól
  • pieprz
  • suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i pietruszką (przyprawa)
  • masło

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni - w tym czasie przygotowujemy nasze danie. Szynkę oraz cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Jajka roztrzepujemy, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą z suszonymi pomidorami. Szynkę z cebulą przesypujemy do jajek i mieszamy.

Na dnie formy do muffin wlewamy po dużej łyżce masy jajecznej. Na nią układamy pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną oraz pokrojone w plasterki oliwki. Dopełniamy formy resztą masy jajecznej.

Na wierzch do każdej kokilki wkładamy 2 kulki mozzarelli przecięte na pół oraz układamy po połówce koktajlowego pomidorka

Zapiekamy w piekarniku przez 15 minut.

Smacznego ! ;)











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz