środa, 21 grudnia 2016

Wigilijna kapusta z grochem i grzybami

Idą, idą święta ... :) Z pewnością w waszych domach trwają już gwiazdkowe przygotowania - w końcu wigilia tuż tuż ! W moim domu nie jedną z obowiązkowych potraw tego dnia jest kapusta z grochem i grzybami. A ponieważ taka kapusta najlepsza jest na 2 - 3 dzień - to już dziś warto pomyśleć o jej przygotowaniu ! Jest pyszna i aromatyczna :)

Składniki:


  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 400 g grochu łuskanego
  • 150 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • masło
  • kostka grzybowa
  • sos sojowy
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • łyżeczka kminku



Przygotowanie:

Na ok 12 h przed przygotowaniem namaczamy groch. Następnie gotujemy go w tej samej wodzie - z dodatkiem kostki grzybowej. Kapustę płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka i gotujemy do miękkości wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Grzyby namaczamy przez parę godzin zalewając je wrzątkiem - a następnie gotujemy aż staną się miękkie.

Na patelni roztapiamy masło i szklimy na nim cebulę pokrojoną w kostkę. Grzyby siekamy, dodajemy do cebuli i wszystko razem przesmażamy.

W dużym garnku łączymy ze sobą kapustę, groch oraz cebulę z grzybami. Wszystko podlewamy delikatnie wodą.  W moździerzu ucieramy ze sobą pieprz ziarnisty, majeranek, sól i kminek. Dodajemy do kapusty.  Doprawiamy sosem sojowym. Wszystko gotujemy 2-3 godziny na wolnym ogniu, mieszając i uważając aby się nie przypaliła - w razie potrzeby możemy ją podlewać wodą.  Na sam koniec dodajemy do kapusty 1/4 kostki masła i wszystko mieszamy. 

Smacznego ! ;)







1 komentarz:

  1. Pyszności! Jedna z moich ulubionych wigilijnych potraw!

    OdpowiedzUsuń