Idą, idą święta ... :) Z pewnością w waszych domach trwają już gwiazdkowe przygotowania - w końcu wigilia tuż tuż ! W moim domu nie jedną z obowiązkowych potraw tego dnia jest kapusta z grochem i grzybami. A ponieważ taka kapusta najlepsza jest na 2 - 3 dzień - to już dziś warto pomyśleć o jej przygotowaniu ! Jest pyszna i aromatyczna :)
- 1 kg kiszonej kapusty
- 400 g grochu łuskanego
- 150 g suszonych grzybów
- 2 cebule
- masło
- kostka grzybowa
- sos sojowy
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka soli
- łyżeczka kminku
Przygotowanie:
Na ok 12 h przed przygotowaniem namaczamy groch. Następnie gotujemy go w tej samej wodzie - z dodatkiem kostki grzybowej. Kapustę płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka i gotujemy do miękkości wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Grzyby namaczamy przez parę godzin zalewając je wrzątkiem - a następnie gotujemy aż staną się miękkie.
Na patelni roztapiamy masło i szklimy na nim cebulę pokrojoną w kostkę. Grzyby siekamy, dodajemy do cebuli i wszystko razem przesmażamy.
W dużym garnku łączymy ze sobą kapustę, groch oraz cebulę z grzybami. Wszystko podlewamy delikatnie wodą. W moździerzu ucieramy ze sobą pieprz ziarnisty, majeranek, sól i kminek. Dodajemy do kapusty. Doprawiamy sosem sojowym. Wszystko gotujemy 2-3 godziny na wolnym ogniu, mieszając i uważając aby się nie przypaliła - w razie potrzeby możemy ją podlewać wodą. Na sam koniec dodajemy do kapusty 1/4 kostki masła i wszystko mieszamy.
Smacznego ! ;)
Pyszności! Jedna z moich ulubionych wigilijnych potraw!
OdpowiedzUsuń