niedziela, 11 grudnia 2016

Policzki wołowe

Odnoszę wrażenie, że policzki wołowe są  mięsem, które nie należy do najbardziej popularnych wśród sklepowych lad.  Ich pieczenie wymaga sporo czasu, ale warto je zrobić - ze względu na ich delikatne, rozpływające się w ustach mięso.


Składniki:

  • 400 g policzków wołowych 
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • 5 marchewek
  • 8 gałązek selera naciowego
  • 1 duża cebula
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 4 ząbki czosnku
  • czerwone półsłodkie wino

Przygotowanie:

Policzki oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy je w mące i krótko obsmażamy na oleju.  Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Gałązki selera naciowego kroimy w półplasterki, Cebulę - w półpiórka.  Policzki przekładamy do naczynia żaroodpornego i zasypujemy je warzywami.  Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz czosnek. Do naczynia wlewamy 2 szklanki wina. Jeśli w trakcie pieczenia - wino zbyt wyparuje - możemy dolać jeszcze trochę. Wszystko pieczemy przez 3 godziny w 160 stopniach w piekarniku.  Następnie wyjmujemy policzki, a resztę warzyw miksujemy blenderem - tworząc w ten sposób warzywny mus. Policzki podajemy wraz z winno - warzywnym musem

Smacznego ! ;)






6 komentarzy:

  1. policzki wołowe? w życiu czegoś takiego nie jadłam! przepis bardzo mi się podoba, to musi wyśmienicie smakować! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie koniecznie musisz spróbować! 🙂

      Usuń
  2. Ale tu smacznie! nie jadłam,musze spróbować :)
    http://s-busz.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń