Któż nie zna tego pysznego deseru ! Przepisów na tiramisu jest co niemiara ! Może on przyjmować rożne kształty i rozmiary. Osobiście znałam taki, do którego koniecznie dodaje się amaretto. Ponieważ nie posiadałam go w domu postanowiłam trochę poimprowizować - i zamiast niego dodałam rumowy aromat. Smakuje dobrze ! :)
Składniki:
- 20 podłużnych biszkoptów
- 6 żółtek jaj
- 8 łyżek cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml kawy
- 5 ml aromatu rumowego do ciasta
- kakao do posypania
Przygotowanie:
Parzymy kawę (najlepiej w ekspresie), dodajemy do niej aromat rumowy i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie maczamy w niej każdy z biszkoptów i układamy warstwę w naczyniu. Żółtka ucieramy mikserem wraz z cukrem pudrem. Gdy staną się białe dodajemy serek mascarpone. Układamy warstwę masy na biszkoptach. Następnie ponownie układamy warstwę biszkoptów oraz na samej górze warstwę masy. Całość wkładamy do lodówki - najlepiej na całą noc. Tiramisu kroimy na kawałki - i bezpośrednio na talerzu oprószamy kakao.
Smacznego ! ;)
Pyszne, wzięłam przepis.
OdpowiedzUsuńCieszę się :) <3
Usuń