Bardzo lubię połączenie ananasa i wędzonego kurczaka. A gdy do tego dochodzi delikatnie chrzanowa nuta, nadająca ostrości - wtedy połączenie smaków jest rewelacyjne. Z jednej strony słodycz ananasa - z drugiej ostrość chrzanu. Po prostu eksplozja smaków :)
Składniki:
- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- 2 udka wędzonego kurczaka
- puszka kukurydzy
- puszka ananasa
- 300 g gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki chrzanu
- szczypta soli
- pieprz
Przygotowanie:
Kapustę pekińską szatkujemy i płuczemy pod bieżącą wodą. Kurczaka obieramy od kości i skóry a następnie kroimy w kostkę. Kapustę mieszamy z kurczakiem, odsączoną z zalewy kukurydzą i pokrojonym w kostkę, odsączonym z soku ananasem.
Jogurt naturalny mieszamy z 2 łyżkami majonezu i 2 łyżkami chrzanu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę, całość mieszamy i odstawiamy do przegryzienia się smaków.
Smacznego ! ;)
Moja mama często robi podobną sałatkę, uwielbiam ją ;) ta z pewnością też jest pyszna!
OdpowiedzUsuńMama wie co dobre :)
Usuń