czwartek, 19 marca 2015

Placuszki indycze z ryżem i pieczarkami

Placki te, należą do tego rodzaju  dań, które łączą w sobie wszystko: mięso, ryż oraz warzywa. Wystarczy przygotować do nich jakąś prostą sałatkę i już można je serwować na stół - w końcu cała reszta dodatków jest już w środku :)

Składniki:

( na 12 placuszków)

  • 450 g pieczarek
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 torebka ryżu
  • 1 cebula 
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 jajko
  • łyżka masła
  • 5 łyżek bułki tartej
  • olej
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • imbir mielony
  • papryka słodka mielona

Przygotowanie:


Pieczarki  i cebulę kroimy w kostkę.  Smażymy je na łyżce masła do czasu aż wyparuje z nich woda.

 



Następnie siekamy natkę pietruszki, dodajemy do pieczarek i jeszcze chwilę smażymy. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem.


Gotujemy ryż i odstawiamy go do ostygnięcia.  Łączymy mielone mięso z indyka, z pieczarkami i ryżem.




Do masy na placki dodajemy 1 surowe jajko oraz doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, imbirem mielonym i słodką papryką.  Następnie dodajemy 5 łyżek bułki tartej i wszystko ze sobą wyrabiamy.
















Masę odmierzamy łyżką i formujemy z niej pulpety. Następnie spłaszczamy je dłońmi, tworząc w ten sposób placuszki























Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, do zarumienienia





Po usmażeniu placuszki przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu i gotowe :) 


Tak jak wspomniałam na początku, placuszki dobrze komponują się razem z prostą sałatką. Ja swoje zaserwowałam z bardzo szybkiej w przygotowaniu sałatki składającej się z mix-u sałat do zakupienia w popularnej sieci sklepów z sympatycznym owadem w logo:)  (rzymska, endywia frisee, cykroia radicchio i marchew), pomidorków koktajowych, zielonych oliwek i kiełków brokuła. A wszystko to polane kremem balsamicznym.



Smacznego ! :)



1 komentarz:

  1. za kotletami wszelkiej masci nie przepadam, ale sałatkę zaadaptuję chętnie :)

    OdpowiedzUsuń