środa, 20 stycznia 2016

Nadziewane Roladki z kurczaka

Dzisiejszy pomysł na obiad to dobra propozycja dla osób, które chcą połączyć tradycyjne roladki z kurczaka z odrobiną bardziej nowoczesnych smaków.  Sery, które znajdują się w ich wnętrzu nadają temu daniu soczystości. Natomiast wyrazisty smak suszonych pomidorów sprawia, że danie to nabiera oryginalności.

Składniki:

  • 5 sznycli z fileta z piersi kurczaka
  • 5 plasterków sera żółtego typu salami
  • 5 kawałków sera camembert
  • 5 plasterków wędliny - piersi z kurczaka w majeranku
  • 5 pomidorów suszonych
  • sól
  • pieprz
  • musztarda
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Sznycle z kurczaka rozbijamy za pomocą tłuczka, uważając aby nie zrobić tego zbyt mocno i nie rozerwać mięsa. Każdy płat oprószamy solą i pieprzem z każdej strony, a następnie smarujemy z jednej strony musztardą.  Na musztardę  kładziemy po plasterku sera żółtego, kawałku sera camembert, wędliny i pomidora suszonego 






Zwijamy roladki, zamykając je za pomocą wykałaczek - zwarcie, tak aby nic nie wypłynęło ze środka podczas pieczenia.  Układamy je w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym oliwą z oliwek



Nagrzewamy piekarnik na 160 stopnia z funkcją termoobiegu. Przed włożeniem roladek do piekarnika spryskujemy je oliwą. Pieczemy około 40 minut. 

Smacznego! :)




 

2 komentarze:

  1. Hmmm ciekawe połączenie. Ja uwielbiam ser pleśniowy i piersi z kurczaka więc jak dla mnie idealne danie!!

    OdpowiedzUsuń