Pierś z kaczki to pomysł na efektowny i szybki w przygotowaniu obiad. Znakomicie smakuje wtedy, gdy jej skórka jest przypieczona, natomiast wnętrze lekko krwiste. Oczywiście, jeżeli ktoś z was woli bardziej wysmażone mięsko - wtedy należy przytrzymać piersi na patelni nieco dłużej niż podaję w przepisie.
Składniki:
- 2 piersi z kaczki (ok. 500 g.)
- łyżek powideł śliwkowych
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu winnego
- sól
- pieprz
- curry
Przygotowanie:
Piersi myjemy pod bieżącą wodą i czyścimy. Skórę nacinamy w kratkę. Oprószamy solą pieprzem oraz curry.
Przygotowujemy w misce marynatę. Do 6 łyżek powideł śliwkowych (ja wykorzystałam swoje przetwory przygotowane w lato), dodajemy 2 łyżki miodu oraz 2 łyżki winnego octu. Marynujemy piersi przynajmniej 1.5 godziny - wkładamy je do lodówki.
Rozgrzewamy mocno patelnię (o nieprzywierającym dnie). Zmniejszamy ogień i zaczynamy smażenie piersi od skóry strony - przez 5 minut. Następnie odwracamy mięso i smażymy drugą stronę przez 8 minut. Po tym, zawijamy pierś w folię aluminiową i odstawiamy ją na około 5 minut, tak aby mięsko spokojnie sobie odpoczęło.
Smacznego ! :)
Basia, moja kulinarna mistrzyni :)
OdpowiedzUsuńpo takim komentarzu, właśnie w stylu kulinarnym - spaliłam buraka :) :**
OdpowiedzUsuń