wtorek, 2 lutego 2016

Pierś z kaczki w śliwkowej marynacie

Pierś z kaczki to pomysł na efektowny i szybki w przygotowaniu obiad. Znakomicie smakuje wtedy, gdy jej skórka jest przypieczona, natomiast wnętrze lekko krwiste. Oczywiście, jeżeli ktoś z was woli bardziej wysmażone mięsko - wtedy należy przytrzymać piersi na patelni nieco dłużej niż podaję w przepisie. 

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki (ok. 500 g.) 
  •  łyżek powideł śliwkowych
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól
  • pieprz 
  • curry

Przygotowanie:

 Piersi myjemy pod bieżącą wodą i czyścimy. Skórę nacinamy w kratkę. Oprószamy solą pieprzem oraz curry.

Przygotowujemy w misce marynatę. Do 6 łyżek powideł śliwkowych (ja wykorzystałam swoje przetwory przygotowane w lato), dodajemy 2 łyżki miodu oraz 2 łyżki winnego octu. Marynujemy piersi przynajmniej 1.5 godziny - wkładamy je do lodówki.

Rozgrzewamy mocno patelnię (o nieprzywierającym dnie).  Zmniejszamy ogień i zaczynamy smażenie piersi od skóry strony - przez 5 minut. Następnie odwracamy mięso i smażymy drugą stronę przez 8 minut.  Po tym, zawijamy pierś w folię aluminiową i odstawiamy ją na około 5 minut, tak aby mięsko spokojnie sobie odpoczęło. 

Smacznego ! :)






 

2 komentarze:

  1. Basia, moja kulinarna mistrzyni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. po takim komentarzu, właśnie w stylu kulinarnym - spaliłam buraka :) :**

    OdpowiedzUsuń