Chrzanowe roladki to taka przystawka, która bardzo sprawdza się podczas różnych uroczystości. Moja wersja zdecydowanie jest dla miłośników wyrazistego chrzanowego smaku, lecz jeśli ktoś preferuje łagodniejszą wersję - wystarczy odrobinę zmodyfikować ilość dodanego chrzanu. Myślę, że jest to jedno z tych dań, które efektownie będzie się prezentować na waszych stołach przy wielu różnych okazjach.
Składniki:
- 200 g szynki konserwowej
- 2 l wody
- 1 kostka rosołowa
- 150 g żelatyny
- 100 g serka ricotta
- 150 g twarogu naturalnego
- 3 łyżki chrzanu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- do dekoracji : marynowane grzybki, marynowane cebulki, oliwki, pomidorki koktajlowe
Przygotowanie:
W gorącej wodzie rozpuszczamy kostkę rosołową. Dodajemy żelatynę i całość bardzo dobrze mieszamy. Odstawiamy do czasu aż żelatyna będzie zimna. W międzyczasie przygotowujemy roladki.
Twaróg mieszamy z ricottą oraz 3 łyżkami chrzanu. Wszystko dokładnie mieszamy. Dosmaczamy solą i pieprzem. Gdy żelatyna ostygnie dodajemy 2-3 łyżki do serka. Mieszamy i wstawiamy na około 30 minut do lodówki.
Po tym czasie, nakładamy chrzanowy serek na krawędź szynki konserwowej i zwijamy ją w rulonik. Tak przygotowane roladki układamy w naczyniu - najlepiej głębokim - dobrze sprawdza się tu nieduże naczynie żaroodporne lub plastikowe pojemniki do przechowywania żywności. Dekorujemy grzybkami, cebulkami, oliwkami, pomidorkami - lub innymi składnikami, które lubimy :) Wszystko zalewamy zimną zalewą - jeśli korzystamy z głębokiego naczynia - galareta nie musi być tężniejąca. Naczynia z roladkami wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
Smacznego ! ;)
Oryginalne, proste i bardzo efektowne! Często nie mam pojęcia co zrobić na imprezę, żeby nie stać przy garnkach przez cały dzień i móc przygotować wszystko odpowiednio wcześniej. Przerobiłam większość sałatek i zestawów z zimnej płyty, a takie roladki to genialny pomysł na przystawkę. Dodałabym tylko trochę więcej dodatków, żeby wypełnić galaretkę. No i ten chrzanowy farsz – zdecydowanie moje smaki : ) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMasz racje dodatków nigdy za wiele😊
UsuńPychotki, ciocia Danuta robi podobnie :)
OdpowiedzUsuńCiocia Danuta wie co dobre 😊
Usuń