niedziela, 3 kwietnia 2016

Jajka przepiórcze marynowane w buraczkach

Kiedy pierwszy raz usłyszałam o marynowanych jajkach pomyślałam: "Czy to może być smaczne?" Marynowane grzyby, warzywa -  owszem uwielbiam ! Ale jajka? Okazało się jednak, że ten smak bardzo przypadł mi do gustu, a co więcej czerwony buraczkowy kolor sprawia, że pięknie prezentują się na stole :) 

Składniki:

  • 18 jajek przepiórczych
  • 4 łyżki suszonych buraków
  • 1,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki octu winnego
  • 1/4 szklanki cukru
  • łyżeczka soli
  • 2 liście laurowe
  • 4 goździki

Przygotowanie:

Buraczki zalewamy wodą i zagotowujemy wraz z liśćmi laurowymi, goździkami i solą. Gdy powstanie wywar. Dodajemy ocet winny i cukier.  Nie zagotowujemy zalewy - gdy cukier się rozpuści zdejmujemy garnek z ognia i studzimy zalewę.

Jajka gotujemy, obieramy i wkładamy do słoiczka. Zalewamy je ostudzoną zalewą i wkładamy na dobę do lodówki. Nie marynujemy dłużej - bo wtedy jajka mogą stać się gumowate.

Smacznego ! ;)            






2 komentarze: