Kiedy pierwszy raz usłyszałam o marynowanych jajkach pomyślałam: "Czy to może być smaczne?" Marynowane grzyby, warzywa - owszem uwielbiam ! Ale jajka? Okazało się jednak, że ten smak bardzo przypadł mi do gustu, a co więcej czerwony buraczkowy kolor sprawia, że pięknie prezentują się na stole :)
Składniki:
- 18 jajek przepiórczych
- 4 łyżki suszonych buraków
- 1,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki octu winnego
- 1/4 szklanki cukru
- łyżeczka soli
- 2 liście laurowe
- 4 goździki
Przygotowanie:
Buraczki zalewamy wodą i zagotowujemy wraz z liśćmi laurowymi, goździkami i solą. Gdy powstanie wywar. Dodajemy ocet winny i cukier. Nie zagotowujemy zalewy - gdy cukier się rozpuści zdejmujemy garnek z ognia i studzimy zalewę.
Jajka gotujemy, obieramy i wkładamy do słoiczka. Zalewamy je ostudzoną zalewą i wkładamy na dobę do lodówki. Nie marynujemy dłużej - bo wtedy jajka mogą stać się gumowate.
Smacznego ! ;)
Myślałam, że to kwiatki :)
OdpowiedzUsuń:-)
Usuń