wtorek, 19 kwietnia 2016

Kotlety mielone faszerowane fetą i oliwkami

Typowo polski obiad... rosół i kotlet schabowy lub mielony :)  Nie mam oczywiście nic przeciwko tradycyjnym smakom, lecz czasem lubię je urozmaicić. I tak właśnie powstały kotleciki mielone, które w środku kryją małą niespodziankę!

Składniki:

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
  • 2 kromki chleba razowego
  • 1 cebula
  • mleko
  • jajko
  • pęczek koperku
  • bułka tarta
  • oliwki
  • 100 g sera feta
  • olej
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • vegeta

Przygotowanie:

Łopatkę mielimy. Kromki chleba zalewamy mlekiem i odstawiamy do rozmiękczenia. Gdy namięknie dodajemy go do mielonego mięsa. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do masy. Koperek siekamy - także dodajemy. Wbijamy jajko oraz dodajemy sól pieprz paprykę słodką i vegetę. Wszystko wyrabiamy. 

Odrywamy po kawałku mięsnej masy i robimy z niej placuszki.  Na każdym placku układamy kostkę fety oraz oliwkę.  Zamykamy placki formując w ten sposób kotleciki.  Każdy kotlet obtaczamy w bułce tartej. 






Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy  przez chwilę kotlety z obu stron - do zarumienienia.  W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 160  stopni. Po obsmażeniu przekładamy kotleciki do żaroodpornego naczynia spryskanego oliwą. Pieczemy w piekarniku, z funkcją termoobiegu przez około 20-25 minut.

Smacznego ! ;)





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz