piątek, 29 lipca 2016

Makaronowa pizza z patelni

Pizza z makaronu ? Do tego upieczona na patelni? Dlaczego nie ! :)

Gdy przyglądałam się przepisom na tą potrawę na różnych forach kulinarnych, zauważyłam, że często do jej przygotowania używa się tradycyjnego makaronu spaghetti. Ja postanowiłam go nieco zmodyfikować - dodając chiński makaron. Jego konsystencja oraz właściwości sprawiają, że gdy podpieczemy go na patelni - nic się nie rozsypuje, spód jej zwarty i  w rezultacie całość wygląda niezwykle apetycznie! Oczywiście - tak jak w przypadku tradycyjnej pizzy przygotować ją możemy z naszymi ulubionymi składnikami. Moja powstała zgodnie z zasadą - biorę to co mam w lodówce ;)

Składniki:

  • 250 makaronu chińskiego mie
  • 2 jajka
  • 2 plasterki salami
  • 1 kulka (125 g) mozzarelli
  • 10 papryczek jalapeno
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 20 czarnych oliwek
  • ketchup
  • tłuszcz roślinny do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Makaron zalewamy wrzątkiem i czekamy parę minut aż zmięknie. Odcedzamy z nadmiaru wody. Jajka roztrzepujemy razem ze szczyptą soli i pieprzu przelewamy do makaronu. Wszystko mieszamy ze sobą. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu roślinnego do smażenia i przekładamy makaron. Wyrównujemy go łyżką tak aby powstał nam płaski spód.  Gdy spód się delikatnie przypiecze przykładamy do patelni talerz i energicznym ruchem zdejmujemy spód i odwracamy go na drugą stronę.

Na wierzchu rozprowadzamy za pomocą łyżki ketchup. Mozzarellę kroimy w plastry i układamy równomiernie. Przykrywamy na chwilę przykrywką. W międzyczasie kroimy resztę składników na mniejsze cząstki - salami, pomidorki oliwki i jalapeno.   Zdejmujemy przykrywkę, układamy je na mozzarelli i znów przykrywamy na parę minut. Gdy składniki się podgrzeją posypujemy ziołami prowansalskimi i podajemy na stół.

Smacznego ! ;) 











1 komentarz:

  1. Świetnie to wygląda. Jest naprawdę wspaniałe. Cudowny pomysł. Nigdy bym na taki nie wpadła :)
    Zapraszam na nowy post! https://jaglusia.wordpress.com/2016/07/29/migdalowe-ciasto-z-malinowym-dzemem-chia/

    OdpowiedzUsuń