Gdy przyglądałam się przepisom na tą potrawę na różnych forach kulinarnych, zauważyłam, że często do jej przygotowania używa się tradycyjnego makaronu spaghetti. Ja postanowiłam go nieco zmodyfikować - dodając chiński makaron. Jego konsystencja oraz właściwości sprawiają, że gdy podpieczemy go na patelni - nic się nie rozsypuje, spód jej zwarty i w rezultacie całość wygląda niezwykle apetycznie! Oczywiście - tak jak w przypadku tradycyjnej pizzy przygotować ją możemy z naszymi ulubionymi składnikami. Moja powstała zgodnie z zasadą - biorę to co mam w lodówce ;)
Składniki:
- 250 makaronu chińskiego mie
- 2 jajka
- 2 plasterki salami
- 1 kulka (125 g) mozzarelli
- 10 papryczek jalapeno
- 4 pomidorki koktajlowe
- 20 czarnych oliwek
- ketchup
- tłuszcz roślinny do smażenia
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Makaron zalewamy wrzątkiem i czekamy parę minut aż zmięknie. Odcedzamy z nadmiaru wody. Jajka roztrzepujemy razem ze szczyptą soli i pieprzu przelewamy do makaronu. Wszystko mieszamy ze sobą. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu roślinnego do smażenia i przekładamy makaron. Wyrównujemy go łyżką tak aby powstał nam płaski spód. Gdy spód się delikatnie przypiecze przykładamy do patelni talerz i energicznym ruchem zdejmujemy spód i odwracamy go na drugą stronę.
Na wierzchu rozprowadzamy za pomocą łyżki ketchup. Mozzarellę kroimy w plastry i układamy równomiernie. Przykrywamy na chwilę przykrywką. W międzyczasie kroimy resztę składników na mniejsze cząstki - salami, pomidorki oliwki i jalapeno. Zdejmujemy przykrywkę, układamy je na mozzarelli i znów przykrywamy na parę minut. Gdy składniki się podgrzeją posypujemy ziołami prowansalskimi i podajemy na stół.
Smacznego ! ;)
Świetnie to wygląda. Jest naprawdę wspaniałe. Cudowny pomysł. Nigdy bym na taki nie wpadła :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na nowy post! https://jaglusia.wordpress.com/2016/07/29/migdalowe-ciasto-z-malinowym-dzemem-chia/