czwartek, 21 lipca 2016

Steki z tuńczyka z salsą z cukinii


Polędwica z tuńczyka czy inaczej mówiąc stek z tuńczyka to pyszne, delikatne danie - któremu wystarczy dosłownie parę minut na patelni. Sam tuńczyk jest niezwykle dobry sam w sobie i naprawdę nie trzeba zbytnio kombinować z doprawianiem go.  Jedynym dodatkiem podkręcającym aromat jest w tym przepisie świeży rozmaryn - cała reszta to  zniewalający smak tuńczyka samego w sobie. Towarzysząca mu salsa -  jest idealnym jego uzupełnieniem!



Składniki

  • 2 steki z tuńczyka
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • 3 łyżki oliwy
  • kolorowy pieprz
  • sól
Salsa:
  • 1 młoda cukinia
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 1 pomidor
  • oregano
  • słodka papryka
  • pieprz
  • sól
  • 50 ml soku z pomarańczy
  • łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Rozmaryn, kolorowy pieprz i sól tłuczemy w moździerzu. Następnie dodajemy oliwę i tak przygotowaną mieszanką smarujemy steki. Odstawiamy na około 20 minut.  Steki smażymy na mocno rozgrzanej patelni, po 3 -4 minuty z  każdej strony.

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na oliwie. Cukinię obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i dodajemy do lekko zeszklonej cebuli. Następnie dodajemy paprykę - także pokrojoną w kostkę. Doprawiamy oregano, słodką papryką, pieprzem, solą i cukrem. W ostatniej kolejności dodajemy pomidora pokrojonego w kosteczkę, dodajemy sok z pomarańczy i gotujemy do momentu zredukowania się sosu.

Smacznego ! ;)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz