Polędwica z tuńczyka czy inaczej mówiąc stek z tuńczyka to pyszne,
delikatne danie - któremu wystarczy dosłownie parę minut na patelni. Sam
tuńczyk jest niezwykle dobry sam w sobie i naprawdę nie trzeba zbytnio
kombinować z doprawianiem go. Jedynym dodatkiem podkręcającym aromat
jest w tym przepisie świeży rozmaryn - cała reszta to zniewalający smak
tuńczyka samego w sobie. Towarzysząca mu salsa - jest idealnym jego
uzupełnieniem!
Składniki
- 2 steki z tuńczyka
- gałązka świeżego rozmarynu
- 3 łyżki oliwy
- kolorowy pieprz
- sól
- 1 młoda cukinia
- 1 cebula
- 1 papryka
- 1 pomidor
- oregano
- słodka papryka
- pieprz
- sól
- 50 ml soku z pomarańczy
- łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Rozmaryn, kolorowy pieprz i sól tłuczemy w moździerzu. Następnie dodajemy oliwę i tak przygotowaną mieszanką smarujemy steki. Odstawiamy na około 20 minut. Steki smażymy na mocno rozgrzanej patelni, po 3 -4 minuty z każdej strony.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na oliwie. Cukinię obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i dodajemy do lekko zeszklonej cebuli. Następnie dodajemy paprykę - także pokrojoną w kostkę. Doprawiamy oregano, słodką papryką, pieprzem, solą i cukrem. W ostatniej kolejności dodajemy pomidora pokrojonego w kosteczkę, dodajemy sok z pomarańczy i gotujemy do momentu zredukowania się sosu.
Smacznego ! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz