Ostatnio napastuje was przepisami na przetwory, nie macie już dość ? ;) Mam nadzieję, że nie ! Dzisiaj kolejny pomysł na wykorzystanie cukinii. Tym razem pod postacią naprawdę smakowitego ketchupu z cukinii. Mnie zasmakował bardzo :) W mojej wersji jest lekko pikantny, ale oczywiście możecie pokombinować z przyprawami tak aby osiągnąć zadowalający was smak.
Składniki:
- 3 średniej wielkości cukinie
- 4 duże cebule
- garść soli
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka octu
- 400 g koncentratu pomidorowego
- 500 g przecieru z pomidorów
- łyżeczka pieprzu cayenne
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka pieprzu
Przygotowanie:
Cukinię obieramy ze skóry, wycinamy gniazda nasienne i trzemy na tarce. Jeśli mamy maszynę do tarcia warzyw - będzie tutaj niezwykle pomocna. Obieramy cebulę i także trzemy na tarce. Całość mieszamy w garnku i zasypujemy garścią soli. Zostawiamy na noc - w lodówce.
Na drugi dzień wstawiamy garnek na kuchenkę i gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie.
Następnie dodajemy cukier, ocet i wszystko mieszamy. Gotujemy przez około 20 minut.
Dodajemy koncentrat, przecier pomidorowy oraz przyprawy. Wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę.
Następnie miksujemy wszystko blenderem na jednolitą masę .
Ketchup umieszczamy w słoiczkach i pasteryzujemy w garnku przez około 20 minut.
Smacznego! ;)
Mniam! Genialne! Ja ostatnio zacząłem gotować z aplikacją www.kcalmar.com Polecam, jako blogerską inspirację i życzę sukcesów!
OdpowiedzUsuń