niedziela, 30 października 2016

Mini Caprese

Chyba każdy zna popularną włoską sałatkę Caprese. Pokrojone plastry pomidorów oraz mozzarelli ułożone na przemian, polane sosem z oliwy z oliwek i udekorowana liśćmi bazylii. Kolorystycznie ma odzwierciedlać włoską flagę. Dzisiaj chciałabym wam zaproponować wariację na temat tej klasycznej sałatki - podanej w formie efektownej przystawki.

Składniki:

  • opakowanie pomidorków koktajlowych (najlepiej wybrać te nieco większe)
  • opakowanie kulek mini mozzarelli 
  • świeża bazylia
  • krem balsamiczny
  • oliwa
  • pieprz

Przygotowanie:

Pomidorki myjemy, suszymy i odcinamy ich górę. Małym nożykiem nacinamy środek i wydrążamy miąższ za pomocą łyżeczki. 

Do każdego pomidorka wlewamy odrobinę kremu balsamicznego. Następnie odrywamy po dużym liściu bazylii i wkładamy do pomidorka  tak aby wystawał ponad niego. Do środka pomidorków wkładamy mini mozzarelle. 

Na koniec oprószamy pieprzem i delikatnie skrapiamy oliwą

Smacznego ! ;)

 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz