Chyba każdy zna popularną włoską sałatkę Caprese. Pokrojone plastry pomidorów oraz mozzarelli ułożone na przemian, polane sosem z oliwy z oliwek i udekorowana liśćmi bazylii. Kolorystycznie ma odzwierciedlać włoską flagę. Dzisiaj chciałabym wam zaproponować wariację na temat tej klasycznej sałatki - podanej w formie efektownej przystawki.
Składniki:
- opakowanie pomidorków koktajlowych (najlepiej wybrać te nieco większe)
- opakowanie kulek mini mozzarelli
- świeża bazylia
- krem balsamiczny
- oliwa
- pieprz
Przygotowanie:
Pomidorki myjemy, suszymy i odcinamy ich górę. Małym nożykiem nacinamy środek i wydrążamy miąższ za pomocą łyżeczki.
Do każdego pomidorka wlewamy odrobinę kremu balsamicznego. Następnie odrywamy po dużym liściu bazylii i wkładamy do pomidorka tak aby wystawał ponad niego. Do środka pomidorków wkładamy mini mozzarelle.
Na koniec oprószamy pieprzem i delikatnie skrapiamy oliwą
Smacznego ! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz