Sałatka z koroną.... z chipsów tortilla :-) Wygląda bardzo efektownie i doskonale sprawdzi się podczas każdej imprezy. Lubię ją ze względu na to, że w porównaniu do innych warstwowych sałatek przygotowuje się ją stosunkowo szybko. A to dlatego, że nie ma w niej zbyt wiele do krojenia. Warto przygotować ją parę godzin wcześniej, po to by poszczególne warstwy się ze sobą przegryzły. Na sam koniec przed podaniem na stół układamy ostatnią warstwę - z chipsów tortilla. Jeśli zrobimy to wcześniej prawdopodobnie straciły by swoją chrupkość - a przecież nie chcemy tego pozbawić naszego króla :-) :-) :-)
Składniki:
- Pół główki sałaty lodowej
- 4 pomidory
- 500 g mięsa mielonego
- 2 czerwone cebule
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 500 g pieczarek
- puszka kukurydzy konserwowej
- Puszka czerwonej fasoli konserwowej
- 500 g gęstego jogurtu
- 4 łyżki majonezu
- 200 g żółtego sera
- Paczka chipsów tortilla
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Przygotowujemy dużą przezroczystą miskę. Na jej dnie układamy porwaną na małe kawałki sałatę lodową
Pomidory kroimy w kostkę i rozkładamy równomiernie na sałacie
Na rozgrzaną patelnie wrzucamy mięso mielone. Podsmażamy przez chwilę, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Następnie dodajemy 4 łyżki koncentratu pomidorowego smażymy przez chwilę i przekładamy do miski
Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na łyżce masła. Na koniec smażenia oprószamy solą i pieprzem i przekładamy do miski.
Następnie układamy warstwę kukurydzy
Oraz warstwę czerwonej fasoli
Jogurt mieszamy z majonezem, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Wylewamy na fasolę.
ALe fajna, kradnę przepis :)
OdpowiedzUsuńCudnie to wygląda, smakuje pewnie też nieźle ;-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :-) http://www.mecooks.com