Czasem mam tak ..., że mam tak zwaną fazę na szpinak :) Wtedy dosłownie mogłabym go jeść łyżkami! No ale zdecydowanie lepiej smakuje w połączeniu z naleśnikami, pierogami lub... makaronem. I właśnie taką makaronową propozycję chciałabym wam dzisiaj przedstawić. Przepis szybki a smaczny !
Składniki:
- 250 g makaronu spaghetti
- 450 g mrożonego szpinaku
- 1 łyżka masła czosnkowego
- 100 g pomidorów suszonych
- 300 ml śmietanki 30 %
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Masło czosnkowe rozpuszczamy w rondelku. Czosnek obieramy, przepuszczamy przez praskę i podsmażamy. Następnie dodajemy mrożony szpinak, przykrywamy rondelek i zagotowujemy. Suszone pomidory kroimy na mniejsze cząstki i dodajemy do szpinaku. Mieszamy. Na koniec dodajemy śmietankę, sól, pieprz - wszystko zagotowujemy. Makaron gotujemy wg zaleceń na opakowaniu i mieszamy z sosem.
Smacznego ! ;)
OJAAAAAAA! Jako szpinakoholik muszę przetestować, bo brzmi genialnie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://kackiller.blogspot.com
Szpinakoholicy łączmy się! :D
Usuń