wtorek, 11 października 2016

Spaghetti ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

 Czasem mam tak ..., że mam tak zwaną fazę na szpinak :) Wtedy dosłownie mogłabym go jeść łyżkami! No ale zdecydowanie lepiej smakuje w połączeniu z naleśnikami, pierogami lub... makaronem. I właśnie taką makaronową propozycję chciałabym wam dzisiaj przedstawić. Przepis szybki a smaczny !


Składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 450 g mrożonego  szpinaku
  • 1 łyżka masła czosnkowego
  • 100 g pomidorów suszonych
  • 300 ml śmietanki 30 %
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

 Masło czosnkowe rozpuszczamy w rondelku.  Czosnek obieramy, przepuszczamy przez praskę i podsmażamy. Następnie dodajemy mrożony szpinak, przykrywamy rondelek i zagotowujemy.  Suszone pomidory kroimy na mniejsze cząstki i dodajemy do szpinaku. Mieszamy. Na koniec dodajemy śmietankę, sól, pieprz - wszystko zagotowujemy. Makaron gotujemy wg zaleceń na opakowaniu i mieszamy z sosem. 

Smacznego ! ;)














2 komentarze:

  1. OJAAAAAAA! Jako szpinakoholik muszę przetestować, bo brzmi genialnie!
    Pozdrawiam,
    http://kackiller.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń