Pieczenie chleba było czymś, co zawsze mnie przerażało. Jedyne do czego się ograniczałam to upieczenie chleba w specjalnie przeznaczonym do tego automacie - które polegało na wsypaniu składników i włączeniu maszyny :) Zmieniło się to, gdy wypróbowałam ten przepis! Okazało się bowiem, że można upiec naprawdę smaczny chleb w ekspresowym tempie ! Zachęcam was do wypróbowania !
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 2 torebki suchych drożdży
- 4 łyżki otrębów żytnich
- 2 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżeczki cukru
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 4 łyżki suszonej żurawiny
- trochę tłuszczu i bułki tartej - do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Drożdże wsypujemy do ciepłej wody. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na parę minut
Mąkę pszenną, otręby, cukier, sól, żurawinę i zioła prowansalskie mieszamy ze sobą w dużej misce. Następnie wlewamy wodę z drożdżami. Wszystko mieszamy za pomocą łyżki do uzyskania zwartej masy. Odstawiamy przykryte ściereczką na 30 minut.
Keksówkę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy do niej ciasto. Odstawiamy jeszcze na parę minut w ciepłym miejscu
Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez godzinę.
Smacznego ! ;)
Pycha, nasza Mama też piecze taki domowy!
OdpowiedzUsuńDomowe pychotki :)
Usuńzamiast suchych dodałam swiezych drożdzy z pośpiechu, czy chleb nie wyjdzie?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam robić go ze swiezymi ale wydaje mi sie ze świeże potrzebują więcej czasu i musu być przygotowany rozczyn żeby urosly... Ale kto wie ;) jeśli sie uda - napisz! ;)
OdpowiedzUsuń