Składniki:
- 1 kg dyni pokrojonej w kostkę
- 10 marchewek
- 2 litry bulionu warzywnego
- 350 ml soku pomarańczowego
- 400 ml mleczka kokosowego
- świeży rozmaryn
- oliwa
- miód
- pieprz chili cayenne
- sól
- kurkuma
Dynię skrapiamy oliwą i wraz z rozmarynem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Marchewkę kroimy na talarki, polewamy miodem i także wkładamy do piekarnika na 20 minut.
Następnie warzywa zalewamy bulionem warzywnym. Wszystko miksujemy za pomocą blendera.
Dodajemy sok pomarańczowy oraz 400 ml (puszkę mleczka kokosowego) - które wcześniej dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem chili cayenne, solą oraz dodajemy łyżeczkę kurkumy. Wszystko zagotowujemy. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Smacznego ! ;)
Pychota, bardzo lubię zupę z dyni :) Twoja wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziekuje ☺
UsuńO! Uwielbiam! Też znalazłem coś takiego https://kcalmar.com/blog/2016/10/28/dynia-w-kuchni-czyli-7-pomyslow-na-jesienne-smaki/ Może zainspiruje:)!
OdpowiedzUsuńSuper 🙂 dzięki bardzo!
UsuńŚwietny przepis! Zapraszam do siebie! Dopiero zaczynam :) http://kuchniakrzyska.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Już odwiedzam ! :)
Usuń