sobota, 5 listopada 2016

Krem dyniowo - marchewkowy

Gdy na dworze zimno, pada, a dni są coraz krótsze na ratunek przychodzi ... rozgrzewająca  i sycąca zupa !! Jedną z moich ulubionych jest krem dyniowo - marchewkowy. Jesienią, gdy dyni jest pod dostatkiem - staram się zrobić jej zapasy na zimę mrożąc ją pokrojoną w kostkę w zamrażalniku lub przygotowując mus z pieczonej dyni.  W ten sposób nawet zimą można się rozkoszować smakami jesieni :)

Składniki:

  • 1 kg dyni pokrojonej w kostkę
  • 10 marchewek
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 350 ml soku pomarańczowego
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • świeży rozmaryn
  • oliwa
  • miód
  • pieprz chili cayenne
  • sól
  • kurkuma

Dynię skrapiamy oliwą i wraz z rozmarynem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Marchewkę kroimy na talarki, polewamy miodem i także wkładamy do piekarnika na 20 minut. 

Następnie warzywa zalewamy bulionem warzywnym. Wszystko miksujemy za pomocą blendera.

Dodajemy sok pomarańczowy oraz 400 ml (puszkę mleczka kokosowego) - które wcześniej dokładnie mieszamy.  Doprawiamy do smaku pieprzem chili cayenne, solą oraz dodajemy łyżeczkę kurkumy. Wszystko zagotowujemy. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami. 

Smacznego ! ;) 





6 komentarzy:

  1. Pychota, bardzo lubię zupę z dyni :) Twoja wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O! Uwielbiam! Też znalazłem coś takiego https://kcalmar.com/blog/2016/10/28/dynia-w-kuchni-czyli-7-pomyslow-na-jesienne-smaki/ Może zainspiruje:)!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis! Zapraszam do siebie! Dopiero zaczynam :) http://kuchniakrzyska.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń