Ślimak, ślimak pokaż rogi ... dam Ci sera na pierogi !
Co prawda moje dzisiejsze ślimaczki rogów nie posiadają, ale za to ser już tak. No może nie koniecznie twarogowy, który byłby idealny na pierogi - ale żółty, który pięknie się zapieka w ślimaczkach :)
Ślimaczki z ciasta francuskiego to bardzo szybka przystawka, którą na pewno możemy przygotować w parę chwil - np. w razie wizyty niezapowiedzianych gości :)
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 6 - 8 plasterków szynki konserwowej
- 6-8 plasterków żółtego sera
- ketchup
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwijamy i rozkładamy na blacie. Na całej jego powierzchni rozsmarowujemy ketchup. Na szerszym boku ciasta układamy kawałki szynki a następnie kładziemy na niej kawałki sera. Zaczynając od szerszego boku zwijamy ciasto w ciasny rulon. Ostrym nożem kroimy ciasto na około 2 centymetrowe kawałki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - farszem do góry. Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni - przez około 15 - 20 minut (do zarumienienia). Ślimaczki podajemy z ketchupem, sosem pomidorowym, sosem czosnkowym, sosem koktajlowym - lub innym ulubionym ;)
Smacznego ! ;)
Małe pyszniutkie pizzusie - ale fajne!
OdpowiedzUsuńracja :) mini - ślimakowe - pizze :) :) :)
Usuń