- prosty
- szybki
- i smaczny :)
Składniki:
- tacka (200g) śledzi w oleju
- jedna cebula
- 200 gram koncentratu pomidorowego
- mały słoiczek grzybków marynowanych
- olej
- sól
- pieprz
- łyżeczka cukru
- słodka mielona papryka
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w piórka. Szklimy ją na oleju, na patelni. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy (możemy też dodać trochę wody, ale generalnie sos musi być dosyć gęsty). Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i cukrem i przez chwile przesmażamy. Sos zostawiamy do ostygnięcia
Grzybki marynowane kroimy wedle uznania w plasterki lub kostkę. Ja wykorzystałam moje zapasy z lata (być może przepis na nie także kiedyś się tutaj pojawi ;) ). Dodajemy je do przestudzonego już sosu. Mieszamy.
Śledzie kroimy na małe cząstki. Układamy w słoiku na przemian warstwami: śledź- sos - śledź - sos itd.
Odstawiamy do lodówki na minimum jeden dzień.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz