Składniki:
(wystarczające na 4 porcje)
- 400 g makaronu tagliatelle
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- jeden, nie za duży brokuł
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 30%
- dwie łyżki masła
- cztery ząbki czosnku
- ser Grana Padano
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Przygotowujemy dwa garnki z wodą: jeden na makaron, drugi na brokuła.
W międzyczasie, gdy czekamy aż woda w obydwu garnkach nam się zagotuje rozpuszczamy masło. Ja wykorzystałam do przygotowania tego dania woka, jednak można także przygotować wszystko w głębszej patelni.
Na maśle podsmażamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
Piersi z kurczaka kroimy w drobne paseczki, i po chwili dodajemy do masła z czosnkiem. Oprószamy mięso ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Całość smażymy przez parę minut
Następnie dodajemy śmietankę 30% oraz serek mascarpone. Wszystko mieszamy i zagotowujemy na wolnym ogniu.
Tagliatelle gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, starając się aby przyrządzić się go na sposób al dente. To ważne, jeśli nie chcemy aby po połączeniu z sosem zrobiłam nam się z niego ciapa... no chyba, że ktoś woli rozgotowany makaron :)
Brokuła dzielimy na małe różyczki, odcinając łodygę. Następnie zabieramy się za blanszowanie.
Aby zblanszować brokuła wrzucamy go na około minutę do gotującej się wody. Następnie odcedzamy go na sitku i przelewamy zimną wodą. Tak przygotowanego brokuła dodajemy do naszego sosu.
Gotujemy wszystko parę minut. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i mieszamy.
Danie przekładamy na talerz, posypujemy dookoła serem grana padano
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz