sobota, 21 lutego 2015

Tagliatelle z brokułami i kurczakiem

Tym, co bardzo często pojawia się w mojej kuchni są wszelkiego rodzaju makarony.  Są one fantastyczne pod względem swojej różnorodności w ich przygotowywaniu. Począwszy od rodzaju makaronu, a skończywszy na tym co do niego dodamy. Mój dzisiejszy pomysł na sobotni obiad składa się więc z tagliatelle, kurczaka i brokuła ;)

Składniki:

(wystarczające na 4 porcje) 

 

  • 400 g makaronu tagliatelle
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  •  jeden, nie za duży brokuł
  •  250 g serka mascarpone
  •  200 ml śmietanki 30%
  •  dwie łyżki masła
  •  cztery ząbki czosnku
  •  ser Grana Padano
  •  zioła prowansalskie 
  •  sól
  •  pieprz


Przygotowanie: 

Przygotowujemy dwa garnki z wodą: jeden na makaron, drugi na brokuła.

W międzyczasie, gdy czekamy aż woda w obydwu garnkach nam się zagotuje rozpuszczamy masło. Ja wykorzystałam do  przygotowania tego dania woka, jednak można także przygotować wszystko w głębszej patelni.

Na maśle podsmażamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku

Piersi z kurczaka kroimy w drobne paseczki, i po chwili dodajemy do masła z czosnkiem. Oprószamy mięso ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Całość smażymy przez parę minut

Następnie dodajemy śmietankę 30% oraz serek mascarpone. Wszystko mieszamy i zagotowujemy na wolnym ogniu.

Tagliatelle gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, starając się aby przyrządzić się go na sposób al dente. To ważne, jeśli nie chcemy aby po połączeniu z sosem zrobiłam nam się z niego ciapa... no chyba, że ktoś woli rozgotowany makaron :)

Brokuła dzielimy na małe różyczki, odcinając łodygę. Następnie zabieramy się za blanszowanie.

Aby zblanszować  brokuła wrzucamy go na  około minutę do gotującej się wody. Następnie odcedzamy go na sitku i przelewamy zimną wodą. Tak przygotowanego brokuła dodajemy do naszego sosu.




Gotujemy wszystko parę minut. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i mieszamy.

Danie przekładamy na talerz, posypujemy dookoła serem grana padano

                                                                                                                      Smacznego! :)






1 komentarz:

  1. Uwielbiam tagliatelle z brokułami i kurczakiem; już baaaardzo dawno nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń