Kaszka kuskus... genialna w swojej prostocie. Aby ją przygotować, wystarczy zalać ją wrzątkiem i po paru minutach jest gotowa do spożycia.
Kuskus jest produktem otrzymywanym z pszenicy twardej
durum. Ma postać okrągłych ziarenek o średnicy około 1 mm. Obecnie kuskus bardziej
przypomina makaron niż kaszę. Produkuje się ją, granulując mąkę pszenną z
wodą i dodatkami, a następnie przesiewa w specjalnym sicie. Pomimo tego
potocznie nazywany jest kaszą.
Jest doskonała jako dodatek do wielu dań. Ja dzisiaj postanowiłam przygotować sałatkę z kuskusem i warzywami. Ekspresowa w przygotowaniu i równie szybko znika z talerzy ;)
Składniki:
- szklanka kuskusa
- 2 szklanki wody
- 2 kostki rosołowe wołowo-drobiowe
- 2 łyżeczki masła
- cytryna
- pół zielonego ogórka
- pół czerwonej papryki
- 15 oliwek czarnych
- 15 oliwek zielonych nadziewanych papryką
- 10 pomidorków kokajlowych
- pieprz
- oliwa cytrynowa
Przygotowanie:
Kostki rosołowe kruszymy w misce i zalewamy je wrzącą wodą. Mieszamy energicznie, tak aby nam się rozpuściły. Wsypujemy do wody kuskus i przykrywamy miseczkę talerzykiem. Pozostawiamy ją na parę minut. Następnie dodajemy do kaszki 2 łyżeczki masła i skrapiamy ją cytryną. Rozgniatamy ją widelcem tak aby nam się ładnie rozdzieliła.
Przygotowujemy resztę składników. Ogórka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, paprykę w nieduże paski. Zarówno czarne jak i zielone oliwki przekrajamy na pół. Pomidorki dzielimy na ćwiartki.
Tak przygotowane warzywa łączymy z kuskusem i delikatnie mieszamy. Sałatkę doprawiłam pieprzem. Nie używałam już soli gdyż same kostki rosołowe i oliwki dają dość słony smak. Na sam koniec skropiłam oliwą z oliwek aromatyzowaną z cytryną
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz