W standardowej wersji, kojarzą nam one się ze słodkościami. Ja jednak postanowiłam przygotować wersję, którą z apetytem można skonsumować podczas kolacji.
Składniki:
Ciasto:
Składniki suche:
- szklanki mąki pszennej
- jedna łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka soli
- łyżeczka pieprzu
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
- łyżeczka ziół prowansalskich
Składniki mokre:
- pół szklanki mleka
- jedno jajko
- 50 ml oleju
Dodatki:
Tak naprawdę, do tych muffin możemy dodać wszystko to co lubimy, albo to co akurat w tym momencie znajduje się w naszej lodówce. Ja do moich dodałam:
- 6 plasterków szynki
- kawałek żółtego sera
- kawałek papryki żółtej, zielonej, czerwonej
- cebula
Przygotowanie:
Przygotowujemy dwie miski. W jednej łączymy wszystkie suche składniki, w drugiej wszystkie mokre. Następnie miskę z wymieszanymi mokrymi składnikami łączymy do miski z wymieszanymi składnikami suchymi. Mieszamy krótko, tak aby składniki tylko nam się połączymy. Nie wyrabiamy! W ten sposób powstaje nam ciasto.
Następnie kroimy w kostkę szynkę, ser, paprykę oraz cebulę. Wszystko to dodajemy do ciasta i krótko mieszamy
Tak przygotowaną masę przekładamy do foremek na muffiny. Ja użyłam silikonowych, jednak można także użyć blachy do muffin.
Na koniec posypujemy wierzch muffinek starkowanym żółtym serem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 - 25 minut. Obserwujmy, aż się zarumienią :)
Wyśmienicie smakują z sosem pomidorowym lub ze słodkim sosem chili
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz