poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Ciasto Leśne Runo

Jest takie miejsce, które kojarzy mi się ze spokojem i chwilą wytchnienia. Miejsce, które przepełnione jest zielenią i świeżością leśnego powietrza. Miejsce, które kojarzy mi się z dzieciństwem i rodzinnym ciepłem i do którego uciekam, gdy tylko mam na to okazję. Las, drewniany domek, oaza spokoju. I właśnie tam w miniony weekend, wraz z rodziną świętowaliśmy urodziny moich rodziców.  Los chciał, ze między nimi jest 2 dni różnicy więc co roku jest okazja do wspólnego świętowania :) Tegoroczne były wyjątkowe - bo okrągłe :) W związku z tą  scenerią  stwierdziłam, że zamiast tradycyjnego urodzinowego tortu zaproponuję ciasto, które swoim wyglądem niezmiernie kojarzy się z lasem.  Zielone jak mech, przystrojone czerwonymi owocami granatu kojarzącymi się z leśnymi borówkami.

Mamo, Tato - jeszcze raz: Wszystkiego Najwspanialszego ! <3 


Składniki: 

Ciasto:

  • 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 3 jajka
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia


Masa:

  • 500 ml śmietany 36%
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • 250 g serka mascarpone

oraz

  • 2 owoce granatu

Przygotowanie:

Jajka ucieramy w mikserze z cukrem. Następnie dodajemy olej i chwilę wszystko dalej miksujemy. Rozmrożony i odsączony szpinak dodajemy do masy i mieszamy szpatułką. Na koniec dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.  Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia - ja użyłam takiej, o średnicy 25 cm. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 50-60 minut - do suchego patyczka.





Gdy ciasto ostygnie ścinamy wierzch ciasta i rozdrabiamy go palcami - tworząc w ten sposób nasz mech :) 





Przygotowujemy masę. Mikserem ubijamy śmietanę wraz z śmietan fixami. Gdy osiągnie odpowiednią konsystencję dodajemy do niej serek mascarpone i delikatnie mieszamy.  Masę rozprowadzamy równomiernie na wierzchu ciasta, po czym posypujemy ją pokruszonym "mchem" - delikatnie wbijając go w śmietanę.  Wierzch posypujemy pestkami granatu.  Jeśli chcemy szybko wydobyć je z owocu warto przeciąć granat na pół i uderzać w niego tępą stroną noża nad miską. Pestki same będą do niej wskakiwać :) 




                                                                                                                      Smacznego ! :)




4 komentarze:

  1. Jestem bardzo ciekawa smaku tego ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smak szpinaku jest praktycznie nie wyczuwalny, a samo ciasto nie jest bardzo słodkie :) mnie smakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem fanką tego ciasta :) robię już kolejny raz i zawsze smakuje wyśmienicie :) tylko ja zamiast mąki pszennej używam krupczatki :)

    OdpowiedzUsuń