piątek, 10 kwietnia 2015

Makaronowe gniazdka z jajkami

W okresie świątecznym zapewne na każdym stole znalazły się jajka. Kontynuując więc ten jajeczny temat dzisiaj jajka w wersji obiadowej.

Składniki:

  • 450 g mrożonego purée ze szpinaku
  • 5 gniazdek makaronowych ( pappardelle)
  •  180 g śmietany 12 %
  •  masło
  • olej
  • 4 ząbki czosnku 
  • 5 jajek
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka 

Przygotowanie: 



W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i dodajemy do niej odrobinę oleju. Wkładamy gniazdka makaronowe tak, aby do siebie nie przylegały i się nie sklejały. Gotujemy 6-7 minut (zgodnie z zaleceniami na opakowaniu).  Delikatnie wyjmujemy ugotowane gniazdka z wody i przekładamy je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Formujemy je w taki spokój a by w środku było wolne miejsce.



W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy szpinak. Gdy całość się rozpuści dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy wszystko odrobinę zgęstnieję napełniamy gniazdka makaronowe szpinakiem.







Na sam środek gniazdek ostrożnie i powoli wbijamy surowe jajka. Na koniec oprószamy je solą, pieprzem i słodką papryką




Naczynia żaroodporne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy do momentu aż białka się zetną.

                                                                                                                      Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz