W okresie świątecznym zapewne na każdym stole znalazły się jajka. Kontynuując więc ten jajeczny temat dzisiaj jajka w wersji obiadowej.
Składniki:
- 450 g mrożonego purée ze szpinaku
- 5 gniazdek makaronowych ( pappardelle)
- 180 g śmietany 12 %
- masło
- olej
- 4 ząbki czosnku
- 5 jajek
- sól
- pieprz
- słodka papryka
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i dodajemy do niej odrobinę oleju. Wkładamy gniazdka makaronowe tak, aby do siebie nie przylegały i się nie sklejały. Gotujemy 6-7 minut (zgodnie z zaleceniami na opakowaniu). Delikatnie wyjmujemy ugotowane gniazdka z wody i przekładamy je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Formujemy je w taki spokój a by w środku było wolne miejsce.
W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy szpinak. Gdy całość się rozpuści dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy wszystko odrobinę zgęstnieję napełniamy gniazdka makaronowe szpinakiem.
Na sam środek gniazdek ostrożnie i powoli wbijamy surowe jajka. Na koniec oprószamy je solą, pieprzem i słodką papryką
Naczynia żaroodporne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy do momentu aż białka się zetną.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz