Kto z nas nie zna sytuacji gdy mamy mało czasu aby stworzyć coś na obiad i żaden ciekawy pomysł nie przychodzi nam do głowy? Myślę, że każdy kto ma choć troszkę z kuchnią wspólnego boryka się z takim problemem. I tutaj z pomocą przychodzi nam .. szybki chińczyk ! :)
Wariacji na temat dań rodem z kuchni chińskiej na bazie ryżu, mięsa i charakterystycznych dodatków jest mnóstwo. Ja dzisiaj chciałabym przedstawić wam następujący:
Wariacji na temat dań rodem z kuchni chińskiej na bazie ryżu, mięsa i charakterystycznych dodatków jest mnóstwo. Ja dzisiaj chciałabym przedstawić wam następujący:
Składniki:
- 500 g łopatki wieprzowej
- sos do dań chińskich Ajam Pangang
- 6 plasterków ananasa z puszki
- słoiczek (350g) pędów bambusa w zalewie
- ryż jaśminowy
- olej do woka
- masło
- sól
- pieprz cytrynowy
- kurkuma
Przygotowanie:
W woku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę łopatkę. Doprawiamy ją solą i pieprzem cytrynowym. Gdy trochę ją przesmażymy dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa i pędy bambusa. Na koniec wlewamy słoiczek sosu Ajam Pangang - użyłam gotowego sosu, w którego skład wchodzi przecier pomidorowy, cebula, marchew, sos sojowy, kiełki bambusa, papryka i przyprawy. Sos prosty do zrobienia samego, ale ponieważ ( jak sama nazwa wskazuje), ten chińczyk ma być szybki to gotowy sos jest tu niezwykle pomocny ;).
Ryż jaśminowy gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut. Następnie odcedzamy go, dodajemy do niego łyżkę masła i łyżeczkę kurkumy. Z tak przygotowanym ryżem podajemy mięso i ... szybki chińczyk gotowy !
Smacznego! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz