czwartek, 23 kwietnia 2015

Szybki Chińczyk

Kto z nas nie zna sytuacji gdy mamy mało czasu aby stworzyć coś na obiad  i żaden ciekawy pomysł nie przychodzi nam do głowy? Myślę, że każdy kto ma choć troszkę z kuchnią wspólnego boryka się z takim problemem.  I tutaj z pomocą przychodzi nam .. szybki chińczyk ! :)

Wariacji na temat dań rodem z kuchni chińskiej na bazie ryżu, mięsa i charakterystycznych dodatków jest mnóstwo. Ja dzisiaj chciałabym przedstawić wam następujący: 


Składniki:

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • sos do dań chińskich Ajam Pangang
  • 6 plasterków ananasa z puszki
  • słoiczek (350g) pędów bambusa w zalewie
  • ryż jaśminowy
  • olej do woka
  • masło
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • kurkuma

Przygotowanie:

W woku rozgrzewamy olej  i wrzucamy pokrojoną w kostkę łopatkę. Doprawiamy ją solą i pieprzem cytrynowym. Gdy trochę ją przesmażymy dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa i pędy bambusa. Na koniec wlewamy słoiczek sosu Ajam Pangang - użyłam gotowego sosu, w którego skład wchodzi przecier pomidorowy, cebula, marchew, sos sojowy, kiełki bambusa, papryka i przyprawy. Sos prosty do zrobienia samego, ale ponieważ  ( jak sama nazwa wskazuje), ten chińczyk ma być szybki to gotowy sos jest tu niezwykle pomocny ;).






Ryż jaśminowy gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut. Następnie odcedzamy go, dodajemy do niego  łyżkę masła i łyżeczkę kurkumy.  Z tak przygotowanym ryżem podajemy mięso i ... szybki chińczyk gotowy ! 

                                                                                                                                      Smacznego! ;)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz