Mimo iż Święta Wielkanocne już za nami, postanowiłam jeszcze podzielić się z wami przepisem na Wielkanocny Cytrynowy Mazurek.
Ciasto kruche dość nietypowe, bez jajek ani śmietany, lekko wytrawne, a wypełnienie mocno, mocno cytrynowe :) Przy natłoku świątecznych ciast ociekających cukrem i słodkością jest to całkiem miła odmiana. Można powiedzieć, że jego smak jest wręcz odświeżający :)
Oczywiście cała zabawa z mazurkiem, który ma ozdabiać nasz świąteczny stół polega na udekorowaniu go. Stąd przydatne są wszelkie posypki, kandyzowane owoce (np. ananasa), lukry, płatki migdałowe i tym podobne.
Składniki:
Ciasto kruche dość nietypowe, bez jajek ani śmietany, lekko wytrawne, a wypełnienie mocno, mocno cytrynowe :) Przy natłoku świątecznych ciast ociekających cukrem i słodkością jest to całkiem miła odmiana. Można powiedzieć, że jego smak jest wręcz odświeżający :)
Oczywiście cała zabawa z mazurkiem, który ma ozdabiać nasz świąteczny stół polega na udekorowaniu go. Stąd przydatne są wszelkie posypki, kandyzowane owoce (np. ananasa), lukry, płatki migdałowe i tym podobne.
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 225 g zimnego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 6 łyżek wody
Masa cytrynowa:
- 3 cytryny
- 3 jajka
- pół szklanki cukru pudru
- 75 g masła
Przygotowanie:
Do przesianej mąki dodajemy sól i cukier. Następnie kroimy zimne masło na małe kawałeczki i łączymy z mąką. Dodajemy wodę i ugniatamy energicznie do połączenia się składników
Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na minimum godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę. Ja do mojego mazurka użyłam formy do tarty. Zostawiamy mały kawałek ciasta, z którego formujemy wałeczek i tworzymy z niego ranty mazurka. Ponownie wkładamy formę z ciastem do lodówki na pół godziny. Po tym czasie, wyjmujemy ciasto i nakłuwamy się widelcem. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy 20-25 minut.
W niedużym garnku wlewamy trochę wody i zagotowujemy - przygotowujemy w ten sposób kąpiel wodną do stworzenia masy. Na garnku stawiamy metalową miseczkę i wkładamy do niej masło, sok wyciśnięty z 3 cytryn, otartą skórkę z 3 cytryn, jajka i cukier puder. Wszystko mieszamy do momentu aż masa zgęstnieje. Ważne jest, abyśmy nie doprowadzili do zagotowania się masy!
Gotową masę studzimy i wykładamy na mazurka. Dekorujemy według uznania:)
Smacznego! :)
A ponieważ zostało mi trochę ciasta, to powstała też wielkanocna pisanka:)
mniam pyszny
OdpowiedzUsuńA czy przepis na ciasto można użyć do zwykłego kruchego z jabłkami?
OdpowiedzUsuńA czy przepis na ciasto mogę użyć do zwykłego kruchego z jabłkami?:-)
OdpowiedzUsuńoczywiście ;) myślę że może to być ciekawe połączenie ;)
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda taki kolorowy! :)
OdpowiedzUsuńW końcu "jemy" też oczami, czyż nie :)
OdpowiedzUsuń